Thaimaan oikeusministeri Paiboon Koomchaya ilmoitti viime keskiviikkona, että sota huumeita vastaan on hävitty. Tähän liittyen ministeri väläytti maassa ongelmaksi kasvaneen metamfetamiinin poistamista laittomien huumeiden listalta.
Metamfetamiini
Metamfetamiini on synteettinen stimulantti, joka muistuttaa vaikutuksiltaan amfetamiinia, mutta on tätä vahvempaa ja addiktoivampaa.
Thaimaassa metamfetamiini tunnetaan nimellä ya ba. Siinä huume on sekoitettu yhteen kofeiinin kanssa.
Suomessa metamfetamiinia on käytetty sotien aikaan, jolloin se tunnettiin pervitiini-nimellä. Pervitiiniä käytettiin rintamalla antamaan sotilaille ylimääräistä vauhtia ja energiaa. Sen vahingollisuus huomattiin pian sodan jälkeen ja se katosi Suomesta useiksi vuosikymmeniksi.
Nyt metamfetamiinia takavarikoidaan Suomessa jälleen säännöllisesti. Metamfetamiinia myydään Suomessa yleensä jauhemaisessa muodossa, jolloin huumetta on voitu jatkaa muilla aineilla reilustikin. Lisäksi jauhemaista metamfetamiinia on usein tavallisen amfetamiinin seassa, jolloin metamfetaaminia saatetaan käyttää vahingossa.
Metamfetamiinia valmistetaan monista lääkeaineista tutuista efedriinistä ja pseudoefedriinistä. Lisäksi valmistukseen tarvitaan jodia ja punaista fosforia.
Asiasta uutisoi Bangkok Post.
Koomchaya kertoi ajatuksista YK:n huumeita käsitelleen erityisyleiskokouksen satoa peranneessa tapaamisessa.
– Maailma on nyt antautunut huumeille, ja nyt meidän on pohdittava, miten elämme niiden kanssa, hän sanoi Bankok Postin mukaan.
Vankilat täynnä huumerikollisia
Huumeiden täydellinen poistaminen on Koomchayan mukaan mahdotonta. Hän vertasi huumeongelman hallintaa parantumattoman taudin kanssa elämiseen.
– Se on kuin syöpää sairastava mies vailla parannuskeinoa. Hänen on silloin elettävä onnellisena syövän kanssa, ministeri kuvaili.
Thaimaa on ollut tunnettu ankarista huumelaeistaan ja nollatoleranssistaan huumeiden käytön suhteen. Hallituksen pyrkimykset huumeongelman kitkemisessä tiukalla politiikalla ovat kuitenkin johtaneen vankiloiden ylikuormittumiseen, Koomchaya kertoi.
Hänen mukaansa piensalakuljettajien ja käyttäjien vangitseminen aiheuttaa jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä vankeuden myötä heistä saattaa tulla entistä vaarallisempia rikollisia. Vapauduttuaan vangit kohtaavat sosiaalisia ongelmia, ja he ovat voineet vankilassa verkostoitua muiden rikollisten kanssa.
1:00
Kriitikot huolissaan käytön kasvusta
Kriitikot ovat huolissaan siitä, lisäisikö aineiden laillisuus niiden käyttöä. Jos aineen saatavuus paranee laillistamisen myötä, on riskinä myös kysynnän kasvu. Toisaalta ideat hoidon tarjoamisesta vankilan sijaan ovat saaneet kehuja.
Metamfetamiinia aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja käytöllä on monia haitallisia terveysvaikutuksia.
Koomchayan mukaan mahdollisen laillistamisen yhteydessä viranomaisten pitäisi myös luoda myös puitteet, joilla säädellä tiukasti aineen myyntiä, jakelua ja käyttöä.
2:34