Lähes puolitoista vuotta sitten vallan itselleen kaapannut Thaimaan sotilashallinto ei osoita merkkejä vallasta luopumiseen vielä pitkään aikaan. Alun perin sotilasjohto lupasi demokraattiset ja vapaat vaalit vuoden päästä kaappauksen jälkeen.
Nyt puhutaan jo parin lisävuoden siirtymäajasta. Valmisteilla oleva perustuslaki takaisi lisäksi juntalle mahdollisuuden pysyä yhtäjaksoisesti vallassa jopa viisi vuotta kerrallaan. Perustuslain uudistus ja sen kiistanalainen pykälä 280 on määrä hyväksyä ensi tammikuussa.
Sotilashallinnon aikana maan talous on luisunut alamäkeen, turistien virta vähentynyt, toisinajattelijoita ja toimittajia sekä yliopistoväkeä on pidätetty ja mielenosoitukset on kielletty. Maan kahtiajako on edelleen syventynyt maalaisten ja kaupunkilaisten välillä.
Poliittinen levottomuus on jatkunut Thaimaassa jo vuosikausia. Välillä keskustan katuja ovat vallanneet keltapaidat ja välillä punapaidat. Verisiltä yhteenotoilta ei ole vältytty. Kaikki tuntuu etenevän historian viitoittavaa tietä.
– Thaimaan politiikassa on jo pitkään toistunut noidankehä joka menee niin, että ensin järjestetään vaalit ja muodostetaan hallitus, sen jälkeen tämä hallitus syyllistyy korruptioon, seuraa levottomuuksia ja mielenosoituksia, ja sitten armeija kaappaa vallan, kuvailee tilannetta Suomen Bangkokin suurlähetystön vt.asiainhoitaja Saara Alhopuro.
Alhopuro pitää mahdollisena, että myös kuningashuoneen vallanperimys vaikuttaa tilanteeseen.
– Armeija haluaa ilmeisesti turvata, ettei tilanne pääse riistäytymään käisistä, kun nykyisestä iäkkäästä kuninkaasta aika jättää.
Pidätyksiä ja “asennekasvatusta”
Sotilashallinnon aikana pidätykset, oikeudenkäynnit ja kovat tuomiot vääristä mielipiteistä ovat lisääntyneet.
– Tiedossamme on, että ainakin 1 200 ihmistä on toimitettu niinsanotuille “asenteenmuokkaus”-leireille, kertoo Alhopuro.
– Erityisen huolestuttavaa on myös se, että täällä siviilejä on alettu tuomita sotilastuomioistuimissa, missä heillä ei ole mahdollisuutta puolueettomaan oikeudenkäyntiin, eikä oikeutta valittaa tuomiostaan.
Myös niisanotut kunnianloukkaustuomiot ovat Thaimaassa harppauksenomaisesti lisääntyneet. Eikä kyse ole pelkästään kuningashuoneen loukkaamisesta, vaan myös thaimaalaisten yritysten loukkaamisesta. Rangaistukset ovat myös koventuneet entisestään.
Talous alamäessä
Thaimaan talousennusteet ovat ASEAn maiden huonoimpia, joskin vielä nyt plussan puolella. Kasvuennuste on nyt 2-3 prosenttia, kun se naapurimaissa on 6-8 prosenttia Thaimaan pörssissä listattujen 511 yhtiön arvot laskivat huhti-kesäkuussa 8 prosenttia. Nämä yritykset edustavat 93 prosenttia maan listatuista yrityksistä.
Turistien määrän vähenemisen huomaa selvästi myös Bangkokin katukuvassa. Siitä valittavat niin taksit, katukauppiaat kuin SIM-korttien myyjätkin. Bangkokin keskustan pommi-isku 17. elokuuta on laskenut esimerkiksi Thai Airwaysin varauksia viidenneksellä.
Turistien kokonaismäärä putosi viikko terrori-iskun jälkeen seitsemän prosenttia. EU:n ja Thaimaan välillä on pitkään neuvoteltu vapaakauppasopimuksesta, joka piristäisi Thaimaan taloutta jatkossa, mutta neuvottelut ovat jäissä niin kauan kuin sopijaosapuolena on sotilashallitus.