Future Film, 2012. Valmistusvuosi 2011. Ohjaus Zhang Yimou. Kuvasuhde 16:9 Anamorfinen laajakuva 2.35:1. Ääni DD 5.1/DTS-HD (kiina, englanti). Kesto 142 min.
Ohjaaja Zhang Yimoulta on Suomessa (tosin suoraan videolla) viimeksi nähty humoristinen, mutta erittäin komea Nainen, pyssy ja nuudelipuoti –elokuva (2009). The Flowers of War edustaa samaa komeutta, hieman hillitymmin tosin, mutta huumoria siitä ei löydy lukuun ottamatta pieniä yksittäisiä onnen hetkiä. Zhang edustaa, ainakin suomalaisille katsojille, yhtä Kiinan huippuohjaajista ja siksi on mukava huomata, että mies onnistuu värikylläisten ja mahtipontisten elokuvien lisäksi tekemään tällaisia vakavia ja värittömämpiä pätkiä. Elokuvien tekoon käytetään hurjasti rahaa ja niin on tämänkin tekeleen laita. Blu-rayn takakansi osaa kertoa, että Sodan kukkaset on Kiinan kallein elokuvatuotanto lähes 100 miljoonan dollarin budjetillaan. Huh huh.
Tämän elokuvan kohdalla raha ei ole mennyt hukkaan. Melkein kahteen ja puoleen tuntiin mahtuu toimintaa ja draamaa juuri sopivassa suhteessa, mikä tekee tästä sotaelokuvasta yllättävän viihdyttävää katsottavaa. The Flowers of Warin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1937. Tapahtumapaikkana on Nanjingin kaupunki ja taustalla Nanjingin verilöyly. Keisarillinen Japani on vallannut kaupungin ja japanilaiset sotilaat tappavat, raiskaavat ja pahoinpitelevät kiinalaisia siviilejä. Ei siis mikään onnellinen aika eikä paikka. Onneksi elokuva kertoo kuitenkin tarinan ystävyydestä ja auttamisesta, siitä, mikä sodan ja kauheuksien keskellä oli hyvää.
Christian Bale esittää amerikkalaista haudankaivajaa John Milleriä, jonka tehtävä on haudata Nanjingin katolisen naisluostarin pappi. Hän saapuu luostariin pommitusten keskellä ja löytää sieltä joukon nuoria koulutyttöjä. Tytöt piileskelevät luostarin muurien sisällä yrittäen selviytyä ammuskelusta. Hetken kuluttua paikalle saapuu myös äänekäs prostituoitujen joukko. Ero viattomien teinityttöjen ja elämää nähneiden viihdyttäjänaisten välillä on huima, eivätkä he meinaa tulla toimeen keskenään. John estää erään japanilaissotilaiden joukon raiskausyritykset esittäessään luostarin pappia ja päätyy suojelemaan tyttö- ja naisjoukkoa. Prostituoitujen keskeltä johtajaksi nousee kaunis ja älykäs Yu Mo (Ni Ni), joka luo erityisen suhteen Johniin pyytäessään miestä suojelemaan heitä. Jotta nuorten tyttöjen viattomuus voidaan säilyttää, täytyy kaikkien puhaltaa yhteen hiileen.
Elokuvan tarina, joka perustuu kiinalaisen kirjailijattaren Geling Yanin romaaniin 13 Flowers of Nanjing, on todella koskettava. Ystävyys, joka lopulta vallitsee naisten keskuudessa, on hyvin kaunista. Vaikka elokuva on periaatteessa sotaelokuva, siinä ei keskitytä varsinaisesti sotimiseen, vaan esitetään sodan vaikutus siviiliväestöön, viattomiin sivustakatsojiin, jotka yrittävät elää elämäänsä. Väritykseltään elokuva on hyvin tummanpuhuva, ainoastaan prostituoidut tuovat väriä synkkään maailmaan. Zhang pääsee siis tässäkin elokuvassa toteuttamaan sitä, mistä hänet tunnetaan: mahtailevista, kauniista ja värikkäistä kohtauksista. Ilotytöt pukeutuvat upeisiin värikkäisiin vaatteisiin (vastakohtana tummansinisiin pukuihin pukeutuneille koulutytöille), viimeistelevät ulkonäkönsä punaisella huulipunalla, näyttävillä koruilla ja hienoilla hiuslaitteilla.
Christian Bale näyttelee mainiosti Milleriä, joka aluksi antaa itsestään täydellisen ääliön kuvan. Hän juopottelee ja käyttäytyy itsekeskeisesti. Onneksi mies muuttuu elokuvan aikana suojelevaksi isähahmoksi, joka löytää sodan keskeltä oman kukkasensa, hetken onnea. Vaikka Bale tuo lähes aina mieleen Patrick Batemanin hahmon Amerikan Psykossa tai Batmanin Lepakkomies-leffoissa, niin osaa hän tehdä hienosti myös vakavaa draamaa. Hän on tavallisen oloinen mies, joka vain sattuu tapahtumien keskelle.
Kiinalaiset naiset ovat aina (ainakin elokuvissa) uskomattoman kauniita. Esiin nostetaan Ni Ni –niminen näyttelijä, jonka näyttelemä Yu Mo vaikuttaa etäältä ja kylmältä, mutta paljastuukin älykkääksi ja hyväsydämiseksi naiseksi. Koulutyttöjen puolelta esiin nousee Shu (13-vuotiaan Xinyj Zhangin debyytti), joka on surumielinen ja vakava tyttö. Shu toimii elokuvan kertojana, mikä luo turvallisuudentunteen siitä, että ainakin hän selviää tapahtumista. Hieman lämminhenkistä huumoria elokuvaan tuo nuori poika George (Huang Tianyuan), joka yrittää pitää huolta tytöistä luostarin papin kuoltua.
The Flowers of War on hieno ja koskettava elokuva. Vaikka sillä on pituutta reilusti yli kaksi tuntia, se ei tunnu ollenkaan liian pitkältä. Elokuva päättyy onnistuneesti, sillä se jättää avoimeksi sen, mitä loppujen lopuksi tapahtui. Katsoja ei nimittäin halua tietää, vaikka ehkä aavistaakin, miten huonosti osalle naisista kävi. Eri ryhmien väliset suhteet on kuvattu hyvin, se, miten koulutytöt suhtautuvat epäilevästi värikkäisiin ilolintuihin, eivätkä halua olla heidän kanssaan tekemisissä, mutta päätyvät kutsumaan heitä isosiskoikseen.
Ohjaaja Zhang onnistuu jälleen. Hänen muutamat aiemmat elokuvansa, kuten Hero (2002) ja Lentävien tikarien talo (2004) kuuluvat elokuvasuosikkeihini ja odotukset uuden elokuvan suhteen ovat aina korkealla. Tämä ei yllä ihan noiden kahden tasolle, mutta tulee hienosti perässä ja on mukavasti (vaikka surumielisesti) erilainen.
Blu-raylla ei ole ekstroja.
Elokuva: * * * *