THL kertoo surullisia lukemia huumehoidon asiakkaista

Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaista vain viidesosa työelämässä tai koulutuksen piirissä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime vuoden tilastoraportista.

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oli viime vuonna 79 prosenttia asiakkaista.

Huumehoidon asiakkaista yhdeksän prosenttia oli asunnottomia. Hieman yli puolella asiakkaista peruskoulu oli jäänyt korkeimmaksi koulutusasteeksi.

– Yhteiskunnassa esiintyy edelleen ennakkoluuloja ja syrjintää päihderiippuvuutta sairastavia kohtaan, ja he helposti jäävät ulos työ- ja opiskeluelämästä. Huumeriippuvuuden vuoksi palveluja tarvitsevat jäävät myös helposti ulkopuolelle tai heidät suljetaan ulkopuolelle hyvinvointia ja toipumista tukevasta muusta sosiaalisesta elämästä, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Minna Kesänen tiedotteessa.

Yleisimmin ongelmia aiheuttivat opioidit

Huumehoidon asiakkaiden yleisimmin ongelmia aiheuttaneet päihteet olivat viime vuonna opioidit eli vahvat kipulääkkeet, jotka mainitsi 79 prosenttia asiakkaista. Opioidien jälkeen ongelmia aiheuttivat yleisimmin rauhoittavat lääkkeet, stimulantit ja kannabis.

Hieman yli puolet huumehoidon asiakkaista ilmoitti monipäihdekäytöstä eli samanaikaisesta tai peräkkäisestä päihteiden käytöstä. Heistä 18 prosenttia kertoi, että ongelmallisimman päihteen nimeäminen on vaikeaa.

THL:n tilastoraportin tiedot pohjautuvat huumehoitoa antavien yksiköiden vapaaehtoiseen raportointiin, jossa asiakkaiden tiedot kerätään anonyymisti. Viime vuonna raportointiin osallistui 40 huumehoidon yksikköä ja tietoja toimitettiin yhteensä 1 079 asiakkaasta. THL:n mukaan aineisto ei kata kaikkea Suomessa annettavaa huumehoitoa eikä kaikkia huumeita käyttäviä ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat