THL: Maailman rokotekattavuus on ottanut takapakkia – "Olemme huolissamme rokote-epäröinnin lisääntymisestä"

Liki 20 miljoonaa lasta jäi viime vuonna rokottamatta, kertoo WHO:n ja Unicefin tuore raportti. Kaiken kaikkiaan 86 prosenttia maailman lapsista rokotetaan, mutta luku on junnannut paikallaan jo useamman vuoden.

– Suurin osa näistä rokottamattomista lapsista elää olosuhteissa, joissa terveydenhuolto on heikossa hapessa, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen MTV Uutisille.

Kehittyvien maiden terveydenhuoltoa nakertavat Salmisen mukaan köyhyys ja käynnissä olevat pakolaisuuteen, väkivaltaan tai luonnonmullistuksiin liittyvät kriisit.

Maailman terveysviranomaiset mittaavat rokotekattavuutta seuraamalla DTP-rokotteen antamista. Se suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä.

DTP-indeksiä pidetään yleisesti hyvänä mittarina sille, miten kussakin maassa hoidetaan pikkulasten terveydenhoidon rutiinitoimenpiteet.

Tuhkarokko kolminkertaistunut Euroopassa

Samaiset 20 miljoonaa lasta ovat jääneet paitsi myös tuhkarokkorokotuksista, raportti kertoo.

Erittäin herkästi tarttuva tauti saatiin rokotteiden avulla jo kertaalleen kuriin, ja WHO:n tavoitteena oli hävittää se Euroopasta kokonaan vuoteen 2012 mennessä.

Toisin kuitenkin kävi, sillä viime vuonna tuhkarokkotapaukset kolminkertaistuivat. Tartuntoja kirjattiin Euroopassa jopa 83 tuhatta, suurin osa tosin EU:n ulkopuolella

– WHO ei ole pysynyt asettamissaan tavoitteissa. Rokotekattavuudessa on otettu takapakkia, Salminen myöntää.

"Rokotevastaisuus on vaarallista"

Takapakin syynä ovat paitsi poliittinen epävakaus, myös länsimaissa esillä ollut aggressiivinen rokotevastaisuus. Erityisesti tuhkarokkorokotetta on vastustettu.

Unicefin toimitusjohtaja Henrietta Fore kutsui vastustamista taannoin "yhtä vaaralliseksi kuin itse tauti".

Suomessa selkeä vastustaminen ei ole Mika Salmisen mukaan lisääntynyt, mutta se on vaikuttanut asenneilmapiiriin.

– Olemme huolissamme rokote-epäröinnin lisääntymisestä. THL:kin yrittää toimia sen eteen, että ihmiset saisivat selkeää tietoa siitä, mitkä rokoteasiat perustuvat faktaan, ja mikä on silkkaa huuhaata.

– Rokottaminen on kuitenkin yksi tehokkaimmista keinoista suojautua useilta vakavilta ja ikäviltä taudeilta, THL-pomo muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat