Kauko Isotaluksella on erikoinen harrastus: hän bongailee kirjoitusvirheitä erilaisista tienvarsikylteistä. Bongattavasta materiaalista ei ole ollut pulaa!
Kauko Isotalus ajautui erikoisen harrastuksensa pariin vuonna 1998. Hän oli tuolloin työttömänä ja ehti liikkua tavallista enemmän ulkona.
− Aloin panna merkille, että monissa tienvarsikylteissä, kuten kadunnimissä, oli virheitä. Annoin havainnoistani palautetta kyseisille kaupungeille, mutta niissä ei tehty asialle mitään, vaikka työtön yritti hyvää hyvyyttään auttaa, Isotalus kertoo.
Isotalus ei lannistunut, vaan alkoi päinvastoin vähitellen innostua bongailusta yhä enemmän. Pian virheitä alkoi löytyä kaikkialta: kadunnimistä, bussipysäkeiltä, tienviitoista, työmailta...
Lukuisia virheitä
Virheellisten kylttien bongailu on kasvanut vuosien mittaan harrastukseksi. Isotalus tekee havaintoja etupäässä pääkaupunkiseudulla sekä jonkin verran lähikunnissa.
Eniten huomautettavaa löytyy ruotsinkielisistä kylteistä. Tarkka havainnoitsija huomaa virheet kouluruotsin pohjalta.
− Ihmettelen, miten suurten kaksikielisten kaupunkien oppineet tekevät tuollaisia virheitä. Edes Sipoossa ja Porvoossa ei hallita ruotsia, Isotalus päivittelee.
Kirjoitusvirheiden osalta erityisesti a:t, o:t ja å:t sekoitetaan usein. Myös yhdyssanoja kirjoitetaan väärin. Isotalus liikkuu paljon pyörällä ja pysähtyy huomatessaan jotain kiinnostavaa.
− Autolla ajaessa kylttejä ei ehdi katsoa yhtä tarkkaan. Pyöräilen kesäisin muutama tuhat kilometriä lähikunnissa. Jos poikkean tutulta reitiltä, jotain uutta tulee usein vastaan.
Parhaat palat nettisivuilla
Vuonna 2005 Isotalus hankki digikameran ja alkoi valokuvata bongaamiaan virheellisiä kylttejä. Kuvamateriaalista on syntynyt nettisivusto, jonne Isotalus on koonnut havaintojaan. Pian eläkkeelle jäävällä miehellä on jatkossa yhä enemmän aikaa harrastukselleen.
− Tästä on tullut elämäntapa. Aiemmin en olisi ajatellutkaan, että virallisissa kylteissä voisi olla virheitä.
Vaikka kylttien bongailu on hauskaa, toisinaan Isotalusta alkaa ärsyttää; etenkin jos hänen antamansa palaute ei johda muutoksiin.
− Kyllä minun ansiostani kylttejä on myös korjattu valtava määrä, Isotalus myöntää.
Onpa käynyt niinkin, että kaupungin nopea reagointi virheellisen kylttiin on koitunut harrastajan harmiksi.
− Otan usein kameran mukaan ulkona liikkuessani. Jos kamera on jäänyt kotiin ja huomaan jotain, palaan myöhemmin paikalle kuvaamaan. Välillä kyltit on korjattu niin nopeasti, etten ole ehtinyt ottaa kuvaa virheestä, Isotalus naureskelee.
Katso virhekylttien nettisivut tästä
Studio55/Jenni Kokkonen
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.