Tiesitkö: Näin tuhoisasti tupakantumpit vaikuttavat luontoon

Itsestään sammuva savuke Helsingissä 30. maaliskuuta 2010. (LEHTIKUVA)
Tupakantumpit ovat todellinen ympäristöuhka. (LEHTIKUVA)MTV3
Julkaistu 05.06.2012 13:14

Tupakantumpit ovat todellinen rasite ympäristölle, kertoo Suomen ASH ry tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan ympäristöön jää vuosittain maailmanlaajuisesti noin 4,5 biljoonaa tonnia tupakantumppeja.

Tupakoinnin ympäristövaikutukset ovat jääneet sauhuttelun terveysvaikutusten varjoon.

– Tupakantumpit ovat vakava ympäristöuhka. Vuosittain ympäristöön jää maailmanlaajuisesti noin 4,5 biljoonaa tonnia tupakantumppeja. Savukkeiden filtterit on tehty huokoisesta selluloosa-asetaatista, jolla pyritään suodattamaan tervaa ja muita myrkyllisiä aineita ennen kuin ne menevät tupakoijan keuhkoihin. Selluloosa-asetaatin maatuminen voi kestää jopa 12 vuotta. Tumpeissa on vaarallisia ja ympäristöön liukenevia kemikaaleja kuten mm. kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä, joita jää tupakoitaessa filtteriin, järjestön tiedotteessa kerrotaan.

Kun tumpit heitetään maahan, tuuli ja sade kuljettavat ne vesistöihin ja samalla tumpeissa olevat myrkylliset kemikaalit huuhtoutuvat vesistöjen ekosyteemiin. Kemikaalit alkavat levitä veteen jo tunnin kuluessa sinne joutumisesta.

Noin 95 % rantavesissä kelluvista roskista on huuhtoutunut sinne kaduilta. Keskimäärin yhden tupakantumpin hajoaminen kestää 1,5 vuotta makeassa vedessä ja noin kolme vuotta merivedessä. Linnut ja meren eläimet voivat vahingoittua tai kuolla niitä syötyään.

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Järjestön tavoitteena on svauton Suomi vuonna 2040.

Lähde: Suomen ASH

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle