Runsas peseytyminen ja hampaiden harjaaminen eivät varmaan voi olla haitaksi. Vai voivatko? Cracked.com antaa verkkosivuillaan aihetta mietintään.
Peseytyminen synnyttää superbakteereja?
Päivittäinen kuuma suihku, runsas määrä saippuaa ja karhea pesusieni. Moni on pitänyt näitä pienestä pitäen välttämättöminä tarpeina vaarallisista mikro-organismeista ja pahasta hajusta eroon pääsyssä.
Päivittäinen peseytyminen saattaa toki tehdä sosiaalisesta kanssakäymisestä miellyttävämpää, mutta se myös aiheuttaa tuhoa.
Ihon orvaskeden uloimman kerroksen eli marraskeden tarkoitus on suojata ihoa. Jos sitä kuoritaan pois kuumalla vedellä ja saippualla hankaamalla, ihminen sairastuu herkemmin tauteihin.
Suihkussa käyminen ei myöskään välttämättä tapa bakteereita tai muita mikrobeja, vaan liikuttaa niitä paikasta toiseen. Suihkun seinän bakteeripesäke saattaa siirtyä jalkaan, jalan pesäke päähän ja nivusten pieneliöt käsiin.
Ennen nykyaikaisia mukavuuksia ihmiset peseytyivät harvemmin, ja usein vielä samassa vedessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mikro-organismien määrä ei mitattavasti eroa huolimatta siitä, kuinka tiheästi henkilö käy suihkussa. Antibakteeriset saippuat voivat toki tappaa pieneliöitä, mutta lääketieteen ammattilaiset suosittelevat pidättäytymään niidenkin päivittäisestä käytöstä superbakteerien syntymisen välttämiseksi.
Näin se pitäisi tehdä:
Kaikkein tärkeintä ihon terveenä pitämisessä on marraskeden suojelu. Mitään maagista suihkukertojen viikoittaista määrää ei ole olemassa, mutta on yleisesti hyväksyttyä, että ne jäisivät hieman vajaaseen seitsemään.
Suihkun väliin jättäminen antaa iholle aikaa korjata edellisen peseytymisen aiheuttamia vaurioita. Ja kun sitten peseytyy, on hyvä käyttää lämmintä tai viileää vettä sekä mietoa saippuaa, jos sitäkään. Jälkikäteen ihon ulointa kerrosta voi kosteuttaa lisäämällä siihen kosteusvoidetta.
Hampaat tippuvat harjaamalla?
Monille on opetettu pienestä pitäen, että hampaat pitäisi harjata kahdesti päivässä aterioinnin jälkeen. Se kuulostaa järkeenkäyvältä: silloinhan purukaluston väliin kiinnittyneistä ruoan tähteistä pääsee eroon, hampaat eivät mätäne eikä hengitys ala haista.
Pakkomielteinen hampaiden harjaus voi kuitenkin johtaa suun terveyden huonontumiseen, reikiintymiseen ja lopulta hampaiden tippumiseen.
Brittiläiset hammaslääkärit suosittelevat nykyään, että varsinkaan 5–10-vuotiaat lapset eivät harjaisi hampaitaan jokaisen aterian jälkeen. Tämä johtuu siitä, että ruoan ja juomien happamuus pehmentää hampaiden kiillettä. Jos pehmentynyttä kiillettä hankaa harjalla, se kuluu ja tulee alttiiksi reikiintymiselle. Muutamat ruoanmurut eivät aiheuta yhtä paljon vahinkoa kuin hampaiden suojaavaa kerrosta pois jynssäävä harja.
Näin se pitäisi tehdä:
Tutkimukset osoittavat, että hammaslangan käyttäminen on paljon tärkeämpää kuin hampaiden harjaaminen. Hammaslanka poistaa hampaiden väliin kasautuneen lian irrottamatta kerroksia itse hampaista.
Hampaiden harjaamisen kahdesti päivässä uskotaan silti edelleen olevan paras tapa toimia. Harjaamisen ja ruokailujen väliin pitää kuitenkin jättää riittävästi aikaa, jotta hampaat ehtivät toipua happohyökkäyksestä. Ideaalissa tilanteessa hampaat harjataan juuri ennen syömistä tai juomista.
Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että kovan hammasharjan sijaan pitäisi käyttää pehmeää ja itse hampaiden sijaan keskittyä enemmän ikeniin. Se onkin pikemmin hammashierontaa kuin -harjausta.
Lähde: Cracked.com
Kuvat: Colourbox.com
Uusimmat
-
08:54
MTV seuraa Las Vegasin F1-kisaa: Verstappenin maailmanmestaruus roikkuu ilmassa
-
08:50
Kolme hevosta karannut Akaasta – voivat liikkua liikenteen seassa
-
08:37
Toyota nousi kauden viimeisellä ek:lla valmistajien mestariksi, Sami Pajari varmisti WRC2-tittelin – MTV seurasi
-
08:30
Pikahälytyksen SM-liigaan saanut Mestis-tähti kiirehti taksilla Turusta Jyväskylään – "Tuli vähän nopealla varoitusajalla"
-
08:13
Energiateollisuuden arvio: Näin paljon pörssisähkö maksaa alkuvuonna
-
08:06
Rantabaari-tähti Tatu Arminen sairastui pari vuotta sitten pahasti Indonesiassa – oli sairaalassa lähes koko reissun
-
08:02
Saako piparitaikinaa syödä raakana?
-
07:55
Jari Isometsä teki terävän havainnon hurjakuntoisesta Therese Johaugista: ”Vähän hirvittää”
-
07:33
Tiesitkö? Näin jouluvalot oikeasti kierrätetään
-
07:29
Utsjoella alkaa "polaariyö"
-
07:22
Mikko Rantasella huippuilta – Aleksander Barkovin Florida nöyrtyi
-
07:12
Veikkausliigassa merkittävä peliliike – vahvasti esiintynyt venäläistähti siirtyy Helsinkiin
-
07:01
"Niin nöyryyttävää" – Miisa Grekov muistelee podcastissa hetkeä, kun mokasi suorassa TTK-lähetyksessä
-
06:55
Sveitsissä äänestetään "rienaavaksi ja juutalaisvastaiseksi" koettujen Euroviisujen rahoituksesta
-
06:55
Legendaarinen HIFK-tarina käynnistyi rohkeasta heitosta – tämä hetki sai seremoniamestarin herkistymään
-
06:51
Irina teki Suomessa jotain, josta Putin ei pidä – Kremlin kiukusta on kirjallinen todistekin
-
06:45
Tämä Ott Tänakin ulosajo sinetöi MM-tittelin kohtalon – Thierry Neuville on maailmanmestari
-
06:45
Reija huumattiin Helsingin yössä: Hädän hetkellä vain äidin puhelinnumero muistui mieleen
-
06:42
Trump valinnut Brooke Rollinsin tulevaksi maatalousministeriksi
-
06:34
"Nyt ahdistaa ensimmäisen kerran" – imatralainen Katja kertoo, millaista joulun odotus on pienituloisessa perheessä
-
Lataa lisää