Alkoholin terveyshaitat ovat kesän korvilla jälleen esillä. Lääkäri Antti Heikkilä mainitsee vähemmän tunnetun ongelman, joka liittyy alkoholinkäyttöön kuumalla säällä.
Lääkärin näkökulmasta alkoholin runsas kulutus ja hellesää ovat erittäin vaarallinen yhdistelmä. Ongelma pätee myös kylmällä ilmalla: kun lämpötilaerot ovat suuria, alkoholi vaikuttaa voimakkaasti verenkiertojärjestelmään.
− Kuumalla säällä verenkiertojärjestelmä on muutenkin rasituksella. Keho jäähdyttää itseään, ja samalla alkoholi laajentaa ihon verisuonia.
− Kun ihminen sitten menee kylmään veteen, lämpötilaero on niin suuri, että se voi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja jopa sydämenpysähdyksen. Suurin osa hukkumisista on niin sanottuja kuivia hukkumisia. Eli ihminen ei huku veteen, vaan sydän pysähtyy, Antti Heikkilä sanoo ja lisää, että näin voi tapahtua nuorellekin ihmiselle.
Onko kaikki alkoholi pahasta?
Alkoholia Heikkilä ei suosittele nautittavaksi hellesäällä lainkaan. Jos sitä on pakko saada, kannattaa turvautua laimennettuun versioon.
− Etelässä ihmiset laimentavat punaviiniä veteen. Esimerkiksi Ranskassa lasiin laitetaan neljännes punaviiniä ja loput vettä. Näin juomaan saa vähän makua. Tällaista suosittelisin, Heikkilä sanoo pohdittuaan kysymystä tovin.
Varsinaiseksi janojuomaksi paras vaihtoehto on vesi, johon voi lisätä sekaan hieman merisuolaa.
− Suolaa voi laittaa teehenkin riippuen siitä, miten paljon hikoaa, Heikkilä neuvoo hellekesän käytännöistä.