Ruska alkaa olla upeimmillaan Pohjois-Lapissa, ja muuallakin maassa maisema on koristautumassa kauneimpaan syysasuunsa. Mutta miten ruska syntyy, ja miksi se ei ole joka vuosi yhtä komea?
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
Syyskuun kylmät pakkasyöt ja hämärtyvät illat ovat tehneet tehtävänsä, ja puut ja maa hehkuvat nyt kauniissa ruskan väreissä eri puolilla Suomea.
MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että maisema on nyt erityisen upea Pohjois-Lapissa.
– Pohjois-Lapissa alkaa olla jo ruskahuippu, ellei se sitten ole jo ohi. Jos esimerkiksi Kilpisjärvelle haluaa ruskaretkelle, alkavat olla viimeiset hetket käsillä.
Ruska etenee 250 kilometrin viikkovauhtia
Vähitellen ruska valuu kohti etelää.
– Ruska etenee suunnilleen 250 kilometriä viikossa. Siitä voi aika hyvin päätellä sen, että jos syyskuun puolivälissä on ruskahuippu aivan käsivarren Lapissa, etelärannikolla ruskahuippu ajoittuu lokakuun toiselle viikolle.
Ruskan syntyyn vaikuttavat päivän pituus ja ilman lämpötila. Myös ympäristöstä tuleva valo vaikuttaa tilanteeseen.
– Jos puu on vaikka valon lähteen välillä, se viivästyttää ruskaa. Sekin vaikuttaa, jos ollaan aivan meren äärellä, mikä lämmittää ilmaa.
Pääasiassa ruskan synnyttävät valoisan ajan lyheneminen ja pakkasyöt.
– Nimenomaan ensimmäiset pakkasyöt saavat ruskan alkuun, kun puiden lehtien (ja maakasvien) yhteyttäminen loppuu. Lehtien pinnalta vihreä ainesosa, eli lehtivihreä, vetäytyy puiden runkoihin ja oksien syvempiin kerroksiin, ja se paljastaa alta muut värit.
– Vihreä on ikään kuin lehden peiteväri ja sen alla lymyää lehden oikea väri, joka pääsee syksyn tullen komeasti esiin, Mäntykannas selvittää.
Missä on kaunein ruska?
Missä päin Suomea ruska sitten on kaikkein kaunein?
– Sanoisin, että joka puolella meillä ovat omat uniikit ruskan sävynsä, Mäntykannas muotoilee.
– Pohjois-Lapin ruskalle on ominaista se, että se alkaa aika nopeasti mutta myös päättyy nopeasti. Siellä lähinnä maaruska ja tunturikoivu pääsevät kunnolla väriloistoon. Etelämpänä, jossa on useampia lehtipuulajeja, ruskan kesto on vähän pidempi. Eli onneksi meillä ruskakausi on kaiken kaikkiaan suhteellisen pitkä, eli jos ei ehdi syyskuun ruskille pohjoiseen, sitä riittää lokakuussa vielä eteläänkin.