Tiesitkö Yhdysvaltojen salaisesta tietokannasta, johon on koottu rokotteiden vahingoittamien lapsien tiedot? Trollit levittävät myyttejä somessa

Sosiaaliseessa mediassa toimivat trollit eli väärän tiedon välittäjät levittävät rokotevastaisia salaliittoteorioita ja muita myyttejä Yhdysvalloissa. Aiheesta uutisoi muun muassa The Independent.

Video: Ylen toimittaja Jessikka Aro on perehtynyt venäläisiin trolleihin

Asiantuntijoiden mukaan näillä väitteillä yritetään aiheuttaa eripuraa Yhdysvaltojen kansalaisten välillä ja synnyttää mielikuvaa, että kansa on kahtiajakautunut.

Yksi esimerkki näistä väitteistä on, että rokotteet aiheuttaisivat lapselle autismia. Rokotteilla ja autismilla ei kuitenkaan ole asiantuntijoiden mukaan yhteyttä.

U.S Newsin mukaan yksi tviiteistä mainosti seuraavasti:

– Tiesitkö, että hallituksella on salainen tietokanta, joka käsittelee #rokote-vahingoittuneita lapsia? #VaccinateUS

Samalla ihmisiä yritetään huijata menemään vaarallisille sivustoille, joilta voi saada viruksia.

American Journal of Public Healthissa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat tuhansia tviittejä alkaen vuoden 2014 heinäkuulta vuoden 2017 syyskuuhun.

Tutkijat havaitsivat, että useat tviitit olivat bottien eli tietokoneohjelmien jakamia. Kyseiset botit yrittivät myös vaikuttaa vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Botti, ihminen tai kaapattu tili

Kun tietokoneohjelmat jakoivat näitä tviittejä, sosiaalisessa meidassa syntyi vaikutelma, että Yhdysvalloissa mielipiteet rokotteista ovat todella jakautuneita. Näin ei kuitenkaan ole, vaikka jotkut ovatkin rokotevastaisia.

– Suurin osa amerikkalaisista uskoo, että rokotteet ovat turvallisia ja tehokkaita, mutta Twitteriä katsomalla syntyy kuva, että asiasta väitellään paljon, apulaisprofessori David Broniatowski George Washingtonin ammattikorkeakoulusta kertoo.

Hänen mukaansa kyse voi olla boteista, ihmisistä tai ne voivat olla oikeiden ihmisten tilejä, jotka jokin tietokoneohjelma ottaa aika ajoin haltuun.

"Vihamielisten tekijöiden tekemiä"

– On mahdotonta sanoa, kuinka monet näistä tviiteistä olivat bottien tai trollien tekemiä. Löytömme kuitenkin osoittavat, että merkittävä osa nettikeskustelusta rokotteiden ympärillä voi olla vihamielisten tekijöiden tekemiä, joilla on omat päämäräänsä.

Lisäksi näillä tviiteillä on pyritty saamaan käytättäjiä haitallisille sivuille, klikkaamalla esimerkiksi jotakin mainosta tai linkkiä päivityksessä.

– Ironisesti, sisältö joka kertoo biologisten virusten vaaroista saattaa itse asiassa altistaa tietokoneviruksille, tutkimuksessa mukana ollut professori Sanda Crouse Quinn kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat