Timo Junnila

timo
Julkaistu 31.05.2016 07:45

MTV UUTISET

Timo ei koe oloaan erityisen virkeäksi tai energiseksi tällä hetkellä. Vointi ei ole paras mahdollinen, vaikka hän nukkuu mielestään riittävästi, elämäntavat ovat jokseenkin hyvät ja päiviin tuntuu sisältyvän riittävästi palauttavia hetkiä. Terveysliikuntaa Timo harrastaa mielestään riittävästi, mutta liikunnan teho ei ole riittävä kohottamaan kuntoa.

Timon arki sisältää reilut 3 tuntia/päivä matalatehoista liikkumista. Askeleita kertyy kuitenkin vain 3000–3800 päivässä, joten sykettä kohottavaa liikuntaa tulee mm. ruumiillisesta työstä, klapien pinoamisesta. Mittausjakso sisälsi kahtena päivänä 30–45 minuuttia kuntoa ylläpitävää aamuliikuntaa. Kuntoa kohottaakseen Timon olisi lisättävä kuitenkin liikuntatreenien tehokkuutta. Kuntoa kehittävä liikunta on kovatehoista fyysistä kuormitusta, jossa teho nousee yli 50% maksimaalisesta suorituskyvystä.

Mittauksen perusteella Timon työ on aika-ajoin fyysisesti kuormittavaa, eikä työaikaan sisälly yhtään palauttavia hetkiä. Vapaa-ajallakaan palautumista ei tapahdu kuin sunnuntaina iltapäivällä. Timon voimavarat ehtivät toki palautua viikonlopun aikana, mutta parin työpäivän jälkeen unenaikainen palautumisen määrä vähenee selvästi. Kuormituksen kasautumisen ehkäisemiseksi voimavarojen tulisi palautua myös työviikon aikana.

Koska Timon illat ovat kotiaskareiden täyttämiä, ei elimistön rauhoittumista näytä tapahtuvan ennen nukkumaanmenoa.  Palautumisen alku yöllä viivästyy ja Timon elimistön palautuminen alkaa vasta aamuyöllä. Se voi kertoa kuormituksen kasautumisesta ja palautumisreaktioiden riittämättömyydestä. Kuormitusta on kasautunut elimistöön joko lyhyellä ajalla tai huomaamatta pitemmällä aikavälillä.

Uniaika Timolla on keskimäärin riittävä, 7 tuntia 50 minuuttia yössä, mutta palautumisen määrä unijakson aikana jää heikoksi. Palautumisen laatu unen aikana on kuitenkin hyvä, mikä kompensoi vähäisempää palauttavan unen määrää. Jatkossa palautumisen kannalta olisi tärkeää, että palauttavan unen osuus yöunesta lisääntyisi.

Palautumisen määrää voi yrittää parantaa mm. kohentamalla fyysistä kuntoa, lisäämällä päiväaikaisten palauttavien hetkien määrää ja vähentämällä kofeiinipitoisten juomien, kuten kahvin nauttimista. Palautumista voi edistää myös nukkumalla lyhyet päiväunet heti työpäivän jälkeen. Lyhyet ”päikkärit” eivät vie yöunia silloin kun on palautumisvajetta.