Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan – älä ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos oireesi ovat lieviä

Viikonlopun aikana erilaiset päivystysnumerot, kuten Tietoa koronaviruksesta -puhelinpalvelu sekä ulkoministeriön päivystyspuhelin ruuhkautuivat pahasti. Lue tästä artikkelista, milloin terveysviranomaisiin kannattaa ottaa yhteyttä ja milloin ei.

Toimi näin, jos epäilet sairastavasi koronavirusta:

Jää kotiin, jos oireet ovat lieviä. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume eli tavallisen flunssan oireiden kaltaisia. Jos oireet kuitenkin muuttuvat vakavaksi tai eivät mene noin viikossa ohi, ota yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen soittamalla. Älä mene paikalle, vaan ota yhteyttä muilla tavoin.

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka eivät pysty etsimään tietoa internetistä. Neuvontaa voi myös saada tekstiviestitse.

Toimi näin, jos kuulut riskiryhmään ja saat oireita:

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat muun muassa yli 70-vuotiaat, lääkitystä vaativat sydän- ja keuhkosairaudet sekä diabeetikot, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminnasta kärsivät, henkilöt, joilla on vastustuskykyä heikentävä tauti kuten leukemia, sairaalloisesti ylipainoiset sekä tupakoivat henkilöt.

Jos sinä tai lapsesi kuulutte riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos jommallekummalle nousee äkillinen yli 38 asteen kuume ja tautiin liittyy kurkkukipua tai yskää.

Näin toimit, jos olet palannut tai palaamassa ulkomailta:

Jos puolestaan olet palannut tai palaamassa ulkomailta, sinun täytyy jäädä kahdeksi viikoksi kotiin. Etätyöstä täytyy mitä todennäköisimmin sopia oman työnantajan kanssa. Tämä on hallituksen linjaama suositus, joka koskee kaikkia maita.

Jos olet matkalla ja lentosi on peruttu tai saatetaan perua, sovi asioista suoraan lentoyhtiösi kanssa.

Seuraa ulkomailla paikallista tiedotusta ja tarvittaessa ole yhteydessä paikallisiin viranomaisiin tai hätänumeroihin. Ulkoministeriön päivystysnumero on tarkoitettu vain hätätapauksia varten.

Ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä välttämään kaikkea matkustamista toistaiseksi.

Koronavirus ja sosiaaliset suhteet: 

Koronavirusepidemialla on vaikutusta myös sosiaalisiin suhteisiin. Jos olet perusterve, etkä oireile, tulisi julkisia paikkoja ja ylimääräistä kanssakäymistä ihmisten kanssa silti välttää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi harrastustoiminnan laittamista tauolle sekä etätyöntekemistä mahdollisuuksien mukaan.

Nyt ei myöskään ole hyvä aika vierailla erityisesti riskiryhmiin kuuluvien luona, joten esimerkiksi isovanhempiin kannattaa nyt pitää yhteyttä puhelimitse. Myös oireettomat saattavat levittää virusta.

Lisäksi kaikkien tulee kiinnittää erityistä huomiota käsi- ja yskintähygieniaan. Pidä huolta, että et yski ketään päin, vaan teet sen esimerkiksi hihaan. Myöskään käytettyjä nenäliinoja ei tule jättää lojumaan ympäriinsä.

Riskiryhmiin kuuluville ohjeet ovat samat, mutta heidän tulee olla vieläkin varovaisempia kuin perusterveiden. 

Lisää tietoa koronaviruksesta löydät kattavasti THL:n nettisivuilta. 

Lue myös:

    Uusimmat