Toimiiko siedätyshoito siitepölyallergiaan? Sairaanhoitaja vastaa

25:16img
Julkaistu 29.03.2016 19:30

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Siitepölyallergian oireita voidaan hoitaa onnistuneesti lääkkeillä, mutta siedätyshoidon avulla allergialääkityksestä voi päästä jopa kokonaan eroon.

– Antihistamiini hoitaa oireita, ja siedätyshoito hoitaa sitä allergian syytä, eli siinä lähdetään siedättämään ihmiskehoa, että se hyväksyisikin siitepölyn, sairaanhoitaja Heli Keinänen sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Siedätyshoitoa toteutetaan pistoshoitona, tablettihoitona sekä limakalvosiedätyksenä, eli kielen alle imeytettävällä liuoksella.

Siedätyshoito on pitkä prosessi, joka vaatii sitoutumista.

– Nämä ovat sellaisia kolmen vuoden hoitoja, eli potilaan täytyy olla todella motivoitunut siihen, että jaksaa oikeasti käydä sen kolmen vuoden hoidon lävitse.

Kaikille siedätyshoitoa ei kuitenkaan suositella. Hoitoon päästäkseen on täytettävä tietyt kriteerit. Jos allergiaoireet saadaan pidettyä kurissa antihistamiinilääkityksellä, siedätyshoitoon ei välttämättä ole tarvetta.

– Mutta jos tuntuu siltä, että elämänlaatu huononee kevään aikana, niin silloin ilman muuta kannattaa miettiä siedätystä.

Suurin osa hyötyy siedätyshoidosta

Keinänen kertoo, että siedätyshoidolla on saatu varsin hyviä tuloksia.

– Noin 80–90 prosenttia saa hyödyn siedätyksestä. Osa pääsee ihan kokonaankin eroon lääkityksestä siitepölykautena. Suurimmalle osalle tulee jonkinlaista hyötyä, eli keväät helpottuvat, eikä ole enää sitä väsymystä eikä sitä allergista nuhaa.

– Tietysti on aina olemassa sellainen pieni prosentti, joka ei saa sitä hyötyä, mutta täytyy myöntää, että itse kun olen siedätyshoitoa toteuttanut, niin en muista vuosien aikana ketään sellaista, joka olisi sanonut että tästä siedätyksestä ei ole ollut mitään hyötyä.

Miten siedätyshoitoon voi päästä? Miten hoitoprosessi etenee? Katso koko lähetys!

Tuoreimmat aiheesta

Allergiat