Dopingista kiinni jääneet urheilijat reagoivat tapauksiin hyvin eri tavalla. Jotkut nostavat käden kiltisti pystyyn virheen merkiksi ja myöntävät syyllisyytensä, toiset keksivät mitä kummallisimpiaa selityksiä käryilleen.
MTV3 listasi TOP10-dopingselitykset, joita on vuosien saatossa annettu. Ovatko listatut selitykset sitten paikkansapitäviä vai keksittyjä? Siihen emme ota kantaa, vaan siirrämme vastuun lukijalle.
10) Moni selittää dopingkärynsä saastuneella ravinnolla. Niin teki myös pyöräilijä Adri van der Poel. Hänen appiukkonsa syötti hänelle kyyhkyspiirasta.
Harmi vain, että linnut olivat kilpakyyhkyjä, joille oli syötetty dopingaineita parempien kilpatulosten toivossa.
Tämä appiukon hölmöily maksoi myöhemmin maailmanmestaruudenkin voittaneelle polkijalle kaksi kilpailuvuotta.
9) Kolminkertainen korkeushypyn ME-mies, kuubalainen Javier Sotomayor kärähti kokaiinista voittoisien Pan-Amerikan kisojen jälkeen. Ehei, ”kokkelia” mies ei tietenkään ollut ottanut, vaan kyseessä oli salaliitto.
Sotomayor sai arvovaltaisen tukijan, kun Kuuban presidentti Fidel Castro puolusti miestä suorassa tv-lähetyksessä. Syyllisiä käryyn olivat vastavallankumoukselliset voimat sekä kuubalais-amerikkalainen mafia.
Kilpailukielto jäi voimaan, kuitenkin vain vuoden mittaisena. Sotomayorin ura päättyi nandrolonikäryyn 2001. Hän oli jälleen omasta mielestään syytön. Tällä kertaa testiprosessissa oli tapahtunut virhe.
8) Lahden MM-hiihtojen 2001 katastrofi on yhä kaikkien suomalaisten muistissa. Kaikkiaan kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni Hemohes-verenohenteen käytöstä, heidän joukossaan kaksikko Virpi Kuitunen & Milla Jauho.
Opetusministeriön asettama, hallintoneuvos Lauri Tarastin johtama, selvitystyöryhmä löysi vahvoja viitteitä siitä, että suomalaishiihtäjät olisivat peitelleet Hemohesilla epo-hormonin käyttöä. Tytöt väittivät silti, että he eivät tienneet mitä ainetta heidän kehoonsa laitettiin. Luulivat sitä suola-sokeriliuokseksi. Todella uskottavaa, eikö vain?
Välimiesoikeus uskoi heitä ja ehdotti molemmille vain kolmen kuukauden rangaistusta. Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS piti kilpailukiellon kuitenkin kahdessa vuodessa.
7) Olympiavoittaja Barcelonasta ja kaksinkertainen MM-kultamitalisti, yhdysvaltalainen pikajuoksija Dennis Mitchell oli paitsi nopea veikko tartanilla, myös erittäin vilkas makuuhuoneessa. Epäonnekseen vain väärään aikaan.
Ainakin mikäli on uskominen hänen selitystään liian korkeille testosteroniarvoille 1998. Hän oli harrastanut vaimonsa kanssa neljä kertaa seksiä sekä juonut päälle viisi olutta yllätystestiä edeltävänä yönä. Siinä syy raja-arvojen ylittymiselle.
Yhdysvaltain yleisurheiluliitto osti Mitchellin selityksen ja kumosi kahden vuoden kilpailukiellon. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kuitenkaan ei ja kielto pysyi.
6) Moni urheilija pitää banaaneista ja purukumista, siinä ei ole mitään pahaa. Stig Wetzell piti niistä kuitenkin niin paljon, että väitti efedriinikäryn tulleen niiden liiallisesta käytöstä.
Käryn takia Suomi tuomittiin häviämään Tšekkoslovakialle lukemin 5-0 ja siihen kaatui Suomen jääkiekon historian ensimmäinen MM-mitali, väriltään pronssinen.
Wetzell on vakuuttanut syyttömyyttään ja tapaus tullee jäämään ikuisesti epäselväksi.
5) Justin Gatlinin, yhdysvaltalaisen pikajuoksijan, olympiavoittajan ja kolminkertaisen maailmanmestarin kohtaloksi koitui katkeroitunut hieroja, joka hieroi testosteronivoidetta juoksijan jalkoihin.
Koska kyseessä oli juoksijan uran toinen käry, uhkasi häntä elinikäinen kilpailukielto. Hän sai sen pienennettyä kahdeksaan vuoteen, kun suostui todistamaan dopingoikeudenkäynnissä entistä valmentajaansa Trevor Grahamia vastaan.
Valitettuaan välimiesoikeuteen hän sai lyhennettyä kiellon neljään vuoteen. Gatlin kilpaili ensimmäisen kerran kilpailukieltonsa jälkeen 4.8.2010 Viron Rakveressa.
4) Ensimmäinen olympiavoiton (20 kilometrin kävely) saavuttanut espanjalainen yleisurheilija Daniel Plaza kärähti nandrolonista. Oman selvityksensä mukaan positiivinen näyte ei kuitenkaan ollut hänen vaan hänen raskaana olevan vaimonsa.
Miten ainetta sitten joutui Plazan elimistöön? Tietysti pitkän oraaliseksisession jälkeen. Hienosta selityksestä huolimatta: kaksi vuotta pannaa tälle sankarille.
3) Martti Vainio kärähti dopingista Los Angelesin hopeisen 10 000 metrin juoksun jälkeen. Syntipukiksi keksittiin Vainion naapuri, talonmies Alpo Nyrönen.
Talonmies Nyrönen oli antanut Vainiolle asuntovaunussa vahingossa steroidipiikin B-vitamiiniruiskeen sijaan. Hän ei kuitenkaan osannut selittää, miten heidän haltuunsa oli joutunut kiellettyjä aineita.
Myöhemmin on paljastunut, että Vainio kärähti jo keväällä Rotterdamin maratonilla. Käry salattiin, jotta hän pääsisi osallistumaan olympialaisiin. Vainio on myös jo tunnustanut käyttäneensä tietoisesti dopingia.
2) Menestyksekäs saksalainen kestävyysjuoksija Dieter Baumann joutui pöyristyttävän salajuonen uhriksi voitettuaan yleisurheilun maailmancupin 1999. Joku oli laittanut kiellettyä nandrolonia hänen hammastahnaansa.
Saksan yleisurheiluliittoon selitys meni täydestä ja hän sai kilpailuoikeutensa takaisin. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF esti kuitenkin miehen osallistumisen Sydneyn olympialaisiin.
1) Ateenan olympialaisissa 2004 kultaa henkilökohtaisessa aika-ajossa voittanut pyöräilijä Tyler Hamilton jäi kiinni verimanipulaatiosta Espanjan ympäriajossa muutamia viikkoja olympialaisten jälkeen.
Mitä teki Tyler käryn jälkeen? Tyytyi kohtaloonsa? No ei todellakaan. Hän valitti tuomiosta, koska kuten hän anomuksessaan mainitsi: Kielletyt keinot ovat jotain, mihin hän ei ikinä sortuisi.
Entä sitten käryn syy: kohdussa kuolleen kaksoisveljen solujäänteet. Yllättäen kahden vuoden dopingpanna jäi voimaan. Mainittakoon vielä, että Hamiltonin ura loppui toiseen käryyn vuonna 2009.