Topi Raitasella on edessään isojen päätösten syksy – suoraa puhetta tilanteesta: "Eihän se niin saisi olla"

Estejuoksija Topi Raitanen suuntaa viikonlopun Ruotsi-otteluun epävarmoissa tunnelmissa. Takana on vaikeuksien sävyttämä kausi, jonka päätyttyä edessä on perusteellinen pohdinta siitä, miten uraa lähdetään viemään eteenpäin.

Raitanen, 28, on ollut kesän mittaan kaukana omasta huipputasostaan. Kausi alkoi toukokuussa Saksassa paremmin kuin kertaakaan koko uralla, mutta aika 8:21,00 on vielä kolme ja puoli kuukautta myöhemminkin koko kesän paras veto.

Rooman EM-alkuerissä meni kesäkuun alussa vielä 8:22,42, mutta sen jälkeen Raitanen ei ole päässyt viidessä startissa kertaakaan alle 8:30:n.

Ennätys 8:16,57 täytti 14. elokuuta neljä vuotta.

– Varmasti on odotettavissa (kauden jälkeen) muutoksia, mutta ennen kaikkea täytyy ottaa tiimin kanssa kaikki saman pöydän ääreen ja jutella, että miten ensinnäkin saadaan terveitä harjoituspäiviä enemmän ja toisekseen sitten pitää terävöittää sitä sisältöä niin, että saadaan kesä pysymään nousujohteisena.

– Nyt näyttää siltä, että kauden eka kisa oli paras kisa ajallisesti. Eihän se niin saisi olla.

Raitanen on tehnyt yhteistyötä valmentajansa Janne Ukonmaanahon kanssa vuodesta 2016.

Tämän kauden taustalta löytyy Raitasen mukaan useita tekijöitä, joita on syytä tarkastella kriittisesti.

– Kesän aikana on ollut vaikeuksia. Totta kai se on ihan sairasteluita, mutta varmasti myös muita valintoja olisi pitänyt tehdä toisin.

– Meillä kestää kilpailukausi pari kuukautta, ja sen aikana mitataan, mitä talvella on saatu aikaan. Se on hyvin lyhyt aika muuttaa kurssia, jos tulee sairasteluita tai on muuta vaivaa. Se on raadollista, mutta onneksi aina tulee seuraava kausi, ja sitten pystyy uudestaan onnistumaan.

Helsingin olympiastadionilla perjantaina ja lauantaina käytävään Ruotsi-otteluun Raitanen starttaa vyöllään viisi peräkkäistä maaotteluvoittoa.

– Eihän tässä ihmeitä tapahdu, mutta kaikki laitetaan peliin. Varmasti ruotsalaiset tietäävät että nyt kannattaa kerrankin yrittää vauhdilla juosta, mutta katsotaan, mitä tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja