Tietokoneiden web-kamerat on pitkään esitetty turvallisuusuhkana, joiden kaappaamisen on kerrottu olevan hyvin helppoa. Hyvin useat ihmiset eivät silti peitä niitä. Pitäisikö? Yhdysvaltalainen teknologiauutissivusto Verge ottaa videollaan asiaan kantaa.
Kyberturvallisuuteen erikoistuneen Rabid7-yrityksen tutkimusjohtaja Tod Beardsley kertoo Vergelle, että silloin tällöin web-teknologiassa on bugeja, jotka mahdollistavat ulkopuolisten ihmisten pääsyn tietokoneen web-kameraan, ja sillä nauhoittamiseen.
Bugeja esiintyy asiantuntijan mukaan erityisesti Flash ja Java-ohjelmien yhteydessä. Nettisivusta ei voi mitenkään tietää etukäteen, onko se hakkeroitu.
Beardsleyn mukaan hakkeroiduilla sivuilla voidaan myös esimerkiksi pyytää oikeutta käyttää sijaintia, joka voi samalla antaa oikeuden käyttää nettikameraa. Aina edes web-kameran valo ei paljasta kuvausta.
Vaikka web-kameroiden hakkerointi on varsin harvinaista, Beardsleyn mukaan teipinpalasella kannattaa peittää tietokoneen nettikamera. Vergen mukaan myös esimerkiksi Edward Snowden, Mark Zuckerberg ja FBI:n entinen johtaja James Comey ovat teipanneet tietokoneidensa web-kamerat piiloon.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Nettikameran peittäminen ei kuitenkaan pelasta käyttäjää täysin, sillä hakkerit voivat myös päästä käsiksi älypuhelimen kameraan sekä mikrofoniin. Teipistä ei edes ole mikrofonin kohdalla apua, sillä se ei ole tarpeeksi tehokas keino estämään äänen kuulumista.
Nykyisessä maailmassa, jossa teknologiaa ja kameroita on kaikkialla, on hyvin vaikea olla jättämättä itsestään mitään jälkiä. Kuitenkin Beardsley muistuttaa, että teippi web-kameran päällä kannattaa, sillä se voi saada kiinnittämään huomiota omaan turvallisuuteen internetissä myös muuten.
Lähde: The Verge, Facebook
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.