Miltä kuulostaisi työnantajan tarjoama aamiainen, jolla nautitaan olutta kyytipoikana? Saksassa pitkään asunut ja työskennellyt Ritva* kertoo osin yllättäviäkin kokemuksia elämästä Länsi-Euroopan väkirikkaimmassa valtiossa.
Saksa sijaitsee maantieteellisesti lähellä Suomea. Kulttuuri maassa on kuitenkin monin paikoin varsin erilainen meihin verrattuna.
Yksi näkyvä ero on alkoholinkäyttö. Oluen luvatussa maassa mallasjuoma kyllä maistuu kansalle, mutta lähtökohtaisesti varsin eri näkökulmasta.
− Saksassa olut on elintarvike, ei alkoholijuoma, Ritva tiivistää.
Oluen rooli saksalaisten kanssakäymisessä näkyy esimerkiksi siinä, että on hyväksyttävää valita mallasjuoma työpaikkalounaan kyytipojaksi.
− Baijerissa yritykset tarjoavat työntekijöilleen valkomakkara-aamiaisia, joihin kuuluu vehnäolut. Se on täysin normaalia, Ritva kertoo käytännöstä, jota on vaikea kuvitella suomalaiseen yritykseen.
Ero suomalaisessa ja saksalaisessa alkoholikulttuurissa konkretisoituu myös lentokoneessa.
− Frankfurtin lennolla Saksasta Suomeen olut ja kahvikonjakki loppuvat suomalaisten matkustajien ansiosta aina kesken.
Muista onnitella päivänsankaria
Kuva/Colourbox.comMTV3/Colourbox, 2010
Juuri nyt oluen ystävät odottavat Oktoberfestiä, kaksiviikkoista olutfestivaalia, joka järjestetään vuosittain Münchenissa. Oktoberfest on Ritvan mielestä hyvä esimerkki siitä, miten Saksassa osataan käyttää alkoholia sivistyneesti.
− Kanssakäyminen on hilpeää ja ihmisillä on hauskaa keskenään. Harva örveltää täysin humalaisena. Saksassa ei hyvien tapojen mukaisesti tule kuuloonkaan kulkea pullojen kanssa kadulla.
Juhlan paikka on myös silloin, kun saksalainen täyttää vuosia. Syntymäpäivää ei sovi unohtaa.
− Päivänsankaria ei saa onnitella etukäteen, se tuottaa huonoa onnea. Usein ihmiset aloittavat juhlat illalla, ja päivänsankarille kilistellään puoliltaöin. Moni myös tarjoaa merkkipäivänsä kunniaksi kollegoille työpaikalla kuohuviiniä, Ritva kertoo.
Toinen ihminen huomioidaan
Kuva/Colourbox.comMTV3/Colourbox, 2010
Saksasta puhuttaessa on muistettava, että Saksa on liittovaltio. Ei ole olemassa vain yhtä Saksaa − alueelliset erot maan sisällä ovat huomattavia. Karrikoidusti sanottuna kauppiashenkinen pohjoissaksalainen on täsmällinen, rikkaan etelän asukas lupsakampi.
Kaikkia saksalaisia kuitenkin yhdistää kohteliaisuus, jonka ihmiset omaksuvat pienestä pitäen.
− Saksassa ihmiset tervehtivät ja katsovat toisiaan silmiin esimerkiksi hississä tai rappukäytävässä kohdatessa. On epäkohteliasta käytöstä, jos ei ota huomioon toista ihmistä, Ritva valottaa.
Myös maan keskustelukulttuuri eroaa Suomesta siinä, että Saksassa suullinen kanssakäyminen voi olla kiivasta. Sillä ei ole vaikutusta henkilösuhteisiin.
− Saksassa väitellään ja "riidellään", mutta sitä ei käsitetä henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Ne ovat asiat, jotka tappelevat, eivät ihmiset, Ritva toteaa.
Teitittely määrittää välimatkan
Saksalaista puhuteltaessa on tärkeä ottaa huomioon teitittelysäännöt. Nyrkkisääntö on helppo muistaa: Mikäli et tunne henkilöä, teitittele. Aloite sinunkauppoihin tulee vanhemmalta tai hierarkkisesti korkeammalta henkilöltä.
− Moni ulkopuolinen kokee teitittelyn vaikeana. Minun mielestäni se on erittäin hyvä asia. Teitittelyn avulla voit itse rajata, miten lähelle päästät ihmisen.
Ritva itse teititteli saksalaista vuokranantajaansa vuoden ajan. Kun huomattavasti vanhempi vastapuoli ehdotti lopulta sinunkauppoja, asetelma muuttui.
− Raja välillämme murtui. Samassa pihapiirissä asuva vuokranantaja tuli suoraan kotini eteiseen, eikä jäänyt enää rappukäytävään oven taakse.
*Haastateltavan nimi on muutettu
Kuvat: Colourbox.com
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue myös: