Trombi vai ei? Pasi ja Kristian onnistuvat taltioimaan videolle upeat luonnonilmiöt

MTV Uutisten lukijat onnistuivat taltioimaan videolle mahdollisia trombeja.

Imatralla lähellä Saimaata Pasi Tiippana onnistui taltioimaan videolle mahdollisen Trombin. Jutun alussa olevalla videolla näkyy miten ilmiö muuttuu suppilopilveksi ja hajoaa. 

MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan tämä sopisi hyvin trombiin, mutta jos ilmiö on tapahtunut laajan sisävesistön yllä. 

Kyseessä voi Rintaniemen mukaan olla myös niin sanottu vesipatsas, jossa tuuli nostaa vettä pinnasta ilmaan suppilomaisena muotona.

– Vesipatsas voi syntyä heikommankin ukkospilven alla tai jopa tavallisten kumpupilvien yhteydessä. Se ei myöskään ole niin voimakas kuin trombi, joka vaatii syntyäkseen voimakkaamman ukkospilven.

Rintaniemen mukaan vesipatsaat ovat aika tavanomaisia loppukesästä tämän tyyppisessä säätilanteessa Suomen merialueilla. Sisävesillä ne ovat harvinaisempia.

"Aika makea trombi"

Porvoon Pellingissä mökkeilemässä ollut Kristian Niemi onnistui myös taltioimaan videolle mahdollisen trombin sunnuntaina päivällä.

Niemi kertoo MTV Uutisille puhelimitse, että ukkosmyrskyn ja kova raekuuron jälkeen taivaalla alkoi muodostua pyörrettä.

– Se vaan jatkui ja jatkui. Sitten alkoi näyttämään siltä, että se rupeaa menemään alaspäin ja siitähän muodostui aika makea trombi. Toivottavasti kukaan ei ole ollut veneellä siinä lähellä, Niemi kertoo.

Rintaniemi sanoo, että trombien yleisyyttä on vaikea arvioida, koska kaikista ei saada havaintoja.

Katso Pasin ja Kristianin upeat videot jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat