Yhdysvalloissa monet osavaltiot alkoivat löysätä koronarajoituksiaan perjantaina, raportoi muun muassa New York Times.
Yhteensä rajoituksia on höllennetty nyt kahdessa kolmasosassa osavaltioista, mutta osavaltioiden välillä on eroja käytännön toteutuksessa.
Esimerkiksi Oregonissa avattiin vähittäiskaupat, Virginiassa taas sallittiin ravintoloiden asiakkaiden syödä niiden ulkoterasseilla.
New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo puolestaan sanoi perjantaina, että kaupungin liikkumisrajoituksia jatketaan toukokuun loppuun.
Osavaltioiden avautuminen on aiheuttanut kitkeriä poliittisia kiistoja valmiiksi jakautuneessa Yhdysvalloissa. Wisconsinin osavaltiossa konservatiivien hallitsema oikeuslaitos kumosi väännön jälkeen demokraattikuvernööri Tony Eversin määräyksen, jossa kansalaiset olisi määrätty pysymään vielä kotona. Michiganissa taas koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat tunkeutuivat toukokuun alussa sisälle osavaltioparlamentin rakennukseen. Osa mielenosoittajista oli aseistautuneita.
Myös presidentti Donald Trump on ollut innokas avaamaan osavaltioita, vaikka monet asiantuntijat ovat varoitelleet asiasta.
Muun muassa Yhdysvaltain johtava tartuntatautien asiantuntija Anthony Fauci on varoittanut maan kongressia siitä, että rajoitusten liian nopea purku voisi johtaa uusiin tautiaaltoihin.
Trump on ajanut rajoitusten purkua etenkin taloudellisista syistä. Koronavirus on iskenyt pahasti myös Yhdysvaltojen talouteen, ja New York Timesin mukaan ainakin 36 miljoonaa ihmistä on joutunut hakemaan työttömyyskorvauksia.
Lue myös: USA:n ex-terveysministeri liittyi Trumpin kritisoijien joukkoon – "Presidentti ei tunnu käsittävän testauksen, kasvonaamioiden ja turvavälien merkitystä"
Töihin paluu huolettaa osaa yhdysvaltalaisista
Rajoitusten purku huolettaa osaa yhdysvaltalaisista. Washington Postin toukokuun alussa teettämän kyselyn mukaan kuusi kymmenestä yhdysvaltalaisesta pelkää sairastuvansa työpaikalla virukseen.
Lukemat olivat vielä suuremmat mustien ja latinotaustaisen väestön parissa, joita on suhteellisesti enemmän matalapalkka-aloilla. Tartuntoja seuraavan Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa oli perjantai-iltaan mennessä todettu yli 1,4 miljoonaa tartuntaa. Määrä on suurin maailmassa.
Kuolleita oli sivuston mukaan perjantaina lähes 87 000.
Trump uskoo USA:n palaavan normaaliin
Presidentti Trump on ollut optimistinen sen suhteen, että tilanne paranee. Perjantaina hän kertoi uskovansa, että Yhdysvaltain hallinnon nimittämä erikoisryhmä saisi kehitettyä rokotteen jopa vuoden loppuun mennessä.
Samalla Trump väitti, että Yhdysvallat pääsee jaloilleen ilman rokotetta.
– Rokotetta tai, olemme palaamassa, hän sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.
–Monilla ihmisillä ei ole rokotetta, virus tulee ja he selviävät. Emme tiedä vielä, mutta näyttää siltä, että he saavat immuniteetin ainakin hetkeksi. Se voi kestää myös elämän. Mutta taistelet itsesi sen läpi, hän lisäsi.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ei ole varmaa tietoa, kuinka pitkäksi aikaa koronaviruksen saanut kehittää sille vastustuskyvyn.