Trump taipui paineen alla: Nähtiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa suojamaski kasvoillaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nähty ensimmäistä kertaa julkisuudessa suojamaski kasvoillaan, kertovat useat kansainväliset mediat.

Trumpilla oli kasvoillaan tumma maski hänen vieraillessaan Bethesdassa Marylandin osavaltiossa sijaitsevassa Walter Reed -sotilassairaalassa lauantaina paikallista aikaa.

Trump on suhtautunut maskeihin varsin nuivasti. Hän ei ole aiemmin suostunut kovasta paineesta huolimatta käyttämään maskeja esiintyessään julkisesti.

Presidentin on toivottu käyttävän maskia näyttääkseen esimerkkiä koronavirusepidemian pahoin runtelemassa liittovaltiossa. Myös Trumpin hallinnon omat lääketieteen asiantuntijat ovat suositelleet kasvomaskin käyttämistä.

Trump tapasi sairaalassa haavoittuneita sotaveteraaneja. Hänen nähtiin kävelevän sairaalan käytävillä maski kasvoillaan.

Presidentti käveli toimittajien ohitse, muttei pysähtynyt kommentoimaan kuumeisesti odotettua tilannetta. Hän oli kuitenkin vihjaillut kasvojensa suojaamisesta tiedotusvälineille jo aiemmin.

– Minulla on luultavasti maski, jos teidän täytyy saada tietää. Minulla on luultavasti maski, Trump kertoi uutiskanava CNN:n mukaan toimittajille ennen sairaalavierailua.

– Minun mielestäni on upea juttu käyttää maskia. En ole ikinä ollut maskeja vastaan, mutta uskon, että niille on aikansa ja paikkansa, Trump jatkoi.

Hän myös perusteli etukäteen mahdollista maskin käyttöä sillä, että hän vierailee sairaalassa, jossa hän puhuu sotilaille, joista osa on saattanut tulla juuri leikkauksesta.

Avustajat anelivat presidenttiä käyttämään maskia

Vaikka Trump ei ole aiemmin suostunut näyttäytymään julkisuudessa kasvomaskissa, levisi hänestä brittilehti Guardianin mukaan toukokuussa kuvia maski kasvoillaan.

Hän oli käyttänyt maskia vieraillessaan kasvosuojaimia valmistavassa tehtaassa Michiganin osavaltiossa. Hän ei kuitenkaan nähtävästi pitänyt maskia kasvoillaan koko vierailua.

Osavaltion oikeusministeri oli kutsunut Guardianin mukaan Trumpia kiukuttelevaksi lapseksi, koska hän ei ollut kertomusten mukaan suostunut käyttämään maskia tehdaskierroksen aikana. Trump väitti myöhemmin käyttäneensä kasvomaskia kulissien takana.

– En halunnut antaa lehdistölle nautintoa nähdä sitä, hän kommentoi tuolloin Guardian mukaan.

Aiemmin tällä viikolla tiedotusvälineissä kerrottiin, että Trumpin avustajat olivat käytännössä anelleet presidenttiä antamaan periksi ja käyttämään maskia julkisella paikalla – ja että hänestä saisi ottaa kuvia maski kasvoillaan.

Trumpin kannatus laahaa kannatuskyselyissä demokraattien tulevan presidenttiehdokkaan Joe Bidenin perässä. Trump pyrkii toiselle kaudelle marraskuussa järjestettävissä presidenttivaaleissa.

Maan entinen varapresidentti Biden on esiintynyt säännöllisesti kameroiden edessä maskiin sonnustautuneena.

Yksinkertaisesta virustoimesta tuli poliittinen ele

Kasvomaskin käytöstä on tullut Yhdysvalloissa poliittinen ele. Monet konservatiivit ovat vastustaneet maskien käyttöä, koska maskin käyttäminen loukkaa heidän mielestään heidän vapauttaan. Edistykselliset taas tapaavat pukeutua maskeihin eräänlaisena merkkinä kollektiivisesta vastuusta kriisiaikana.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC on suositellut maskin käyttämistä julkisilla paikoilla silloin, kun turvaväleistä ei pystytä pitämään tarpeeksi hyvin huolta.

Trump on kuitenkin kieltäytynyt käyttämästä maskia, vaikka Valkoisessa talossa ja hänen vaalikampanjansa henkilökunnan joukossa on varmistettu epidemian aikana useampia tartuntoja. Jopa varapresidentti Mike Pence on alkanut käyttää maskia kesän aikana.

Trump on aiemmin myös pilkannut Bidenia maskin käytön vuoksi.Lehtitietojen mukaan Trump on kertonut avustajilleen, että kasvomaski saisi hänet näyttämään heikolta, eikä hän siedä ajatusta, että lehdistö ottaisi hänestä kuvia maski kasvoillaan.

Yli 3,2 miljoonaa tartuntaa ja yli 134  000 kuolemaa

Trump on puolustanut hallintonsa koronatoimia järkkymättömästi, vaikka Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia. Koronavirustartuntojen määrä on ollut myös viime aikoina nousussa. Monissa osavaltioissa on havaittu huomattavia tartuntapiikkejä.

Uusien päivittäisten koronatartuntojen määrä on noussut koko maan tasolla useana päivänä yli 60 000:n.

Osavaltiot on jätetty pitkälti omilleen päättämään siitä, miten ja millä aikataululla ne voisivat poistaa rajoituksia. Valkoisesta talosta ei ole tarjottu selkeää ja johdonmukaista strategiaa rajoitusten poistoon.

Yhdysvalloissa on varmistettu Johns Hopkins -yliopiston mukaan yhteensä yli 3,2 miljoonaa koronavirustartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia maassa on kirjattu yli 134 000.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on väkilukuun suhteutettuna varmistettu miljoonaa asukasta kohden 10 126 tartuntaa. Kuolemia on kirjattu miljoonaa asukasta kohden 415.

Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 1 316 ja 59.

Worldometerin koronaluvut ovat Yhdysvaltojen osalta hieman korkeammat kuin Johns Hopkinsin seurannan luvut.

Lue myös:

    Uusimmat