Trump voitti esivaalit New Hampshiressa – Haley ei aio luovuttaa: "Huonoiten peitelty salaisuus politiikassamme"

Yhdysvaltojen entinen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi vaalivalvojaisissa, että Donald Trumpin nimeäminen puolueen ehdokkaaksi merkitsisi Joe Bidenin voittoa.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on voittanut republikaanien esivaalit New Hampshiren osavaltiossa.

Voitto lisää todennäköisyyttä sille, että Trumpista tulee republikaanipuolueen presidenttiehdokas ja näin ollen vastustaja istuvalle demokraattipresidentille Joe Bidenille marraskuun presidentinvaaleissa.

Trumpin ainoa vastustaja Nikki Haley on kärsimässä kirvelevän tappion, sillä osavaltion ennustettiin olevan hänen mahdollisuutensa pitää itsensä mukana puolueensa ehdokaskisassa.

Haley kuitenkin kommentoi pian ennusteen jälkeen, ettei ehdokaskilpa ole suinkaan ohitse ja sanoi, että Trumpin ehdokkuus olisi voitto Bidenille.

Vaikuttaa siis siltä, että Haley ei ole vetäytymässä ehdokaskilvasta. Haley myös onnitteli Trumpia jo New Hampshiren voitosta omille kannattajilleen pitämässään puheessa.

CNN:n mukaan Trumpin saama äänimäärä oli vajaat 55 prosenttia ja Haleyn noin 44 prosenttia, kun reilut 20 prosenttia äänistä oli laskettu aamuyöllä Suomen aikaa.

– Huonoiten peitelty salaisuus politiikassamme on se, miten kovasti demokraatit haluavat olla Donald Trumpia vastaan vaaleissa. Trumpin nimittäminen (ehdokkaaksi) on voitto Bidenille, Haley sanoi vaalivalvojaisissa.

Haley on Trumpin ainoa kilpakumppani sen jälkeen, kun Floridan kuvernööri Ron DeSantis jättäytyi republikaanien kisasta viikonloppuna. Näin siitä huolimatta, että DeSantis peittosi niukasti Haleyn ensimmäisessä esivaalissa Iowassa viime viikolla.

Bidenille muodollinen voitto

Biden on voittamassa demokraattien esivaalit New Hampshiren osavaltiossa, ennustavat muun muassa uutiskanavat CNN ja NBC News.

Bidenin nimeä ei teknisesti löytynyt demokraattien esivaalilistoilta New Hampshiressa. Äänestyslipukkeesta löytyi kuitenkin 21 ehdokkaan lisäksi mahdollisuus kirjoittaa oman ehdokkaan nimi ja Bidenin tukijat saattoivat käyttää tätä mahdollisuutta presidentin äänestämiseksi.

Voitto on kuitenkin CNN:n mukaan pitkälti symbolinen, sillä Biden ei ollut virallisesti rekisteröitynyt New Hampshiren esivaaleihin. 

Tapauksen taustalla on kiista demokraattipuolueen laatimasta esivaalikalenterista, jota osavaltio uhmasi.

Demokraattipuolue oli pyrkinyt nostamaan Etelä-Carolinan demokraattien esivaalisuman alkuun. New Hampshire päätti järjestää oman äänestyksensä tästä huolimatta ennen Etelä-Carolinaa vedoten omiin lakeihinsa.

Selkkaus johti lopulta siihen, että demokraattien kansallinen komitea julisti New Hampshiren esivaalitulokset merkityksettömiksi ennen kuin yhtäkään ääntä oli edes annettu.

Bidenilla ei käytännössä ole varteenotettavia vastustajia demokraattien ehdokaskilvassa.

Katso myös: Näissä tunnelmissa New Hampshiren esivaalin tulokset ratkeavat – katso MTV:n kirjeenvaihtajan raportti

Lue myös:

    Uusimmat