Yhdysvaltain ja Meksikon viranomaiset ovat edenneet neuvotteluissa, joissa yritetään löytää ratkaisu muuttoliikkeeseen maiden välisellä rajalla.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan edistystä ei kuitenkaan ole tapahtunut niin paljon, että Meksikon tullimaksut vedettäisiin pois.
Neuvotteluita on tarkoitus jatkaa torstaina. Trumpin mukaan neuvottelut jatkuvat siinä ymmärryksessä, että jos ratkaisua ei löydy, tullit tulevat voimaan maanantaina suunnitellusti.
Trump on aiemmin ilmoittanut, että jos Meksiko ei saa rajatilannetta kuriin, Yhdysvallat asettaa Meksikolle maanantaina viiden prosentin tullimaksut. Maksuja aiotaan nostaa vielä lisää, jos tilanne ei myöhemminkään muutu.
Heinäkuussa tullimaksut nousevat 10 prosenttiin ja sen jälkeen viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi kolmen kuukauden ajan. Lokakuussa tullimaksut olisivat siis jo 25 prosenttia.
Jos tullimaksut tulevat voimaan, ne saattavat olla katastrofaalisia Meksikon taloudelle. Luottoluokittaja Fitch laski Meksikon luottoluokitusta keskiviikkona sanoen, että maan talous on kohdannut suuren riskin tulliuhan takia. Toinen luottoluokittaja Moody's puolestaan muutti Meksikon tulevaisuuden näkymät vakaista negatiivisiksi.
Siirtolaisten määrä rajalla lähes kolminkertaistui viime vuodesta
Ennen keskiviikon kokousta Valkoisen talon taloudellinen neuvonantaja Peter Navarro sanoi, että Meksikon täytyy lukita eteläinen rajansa ja käsitellä turvapaikkahakemukset Meksikossa.
Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard sanoi keskiviikon neuvotteluiden jälkeen, että Meksiko myöntää tilanteen rajalla olevan kestämätön. Hänen mukaansa ihmisten määrä rajalla on kasvanut liikaa.
Yhdysvaltojen tulli- ja rajavalvontavirasto kertoi aiemmin, että toukokuussa yli 144 000 siirtolaista oli Yhdysvaltain rajalla joko otettu kiinni tai heidän matkansa Meksikosta Yhdysvaltoihin oli estetty. Nousua huhtikuusta oli 32 prosenttia ja siirtolaisten määrä lähes kolminkertaistui vuoden takaiseen verrattuna.
Suurin osa rajalle tulleista ihmisistä oli perheitä Guatemalasta, Hondurasista ja El Salvadorista. Mukana oli lähes 58 000 lasta. Suurin osa pakenee köyhyyttä ja väkivaltaa.
Siirtolaisten majoitustilat ovat olleet jo pitkään pullollaan ja rajaviranomaisten tilanne kestämätön. Ihmisiä tulee lisäksi yhä enemmän ja enemmän suurissa ryhmissä.