Trumpin tulleilla tuhoisa vaikutus Pohjanmaan miljoonabisnekselle: "Ostajat ovat hermostuneita"

1:55imgTrumpin tulleilla tuhoisa vaikutus Pohjanmaan miljoonabisnekselle
Julkaistu 09.04.2025 18:22
Toimittajan kuva

Outi Airola

Donald Trumpin tuontitullit kirpaisevat rajusti Pohjanmaalla valmistettavien luksusveneiden miljoonabisnestä.

Sargon venetehtaalla Pohjanmaan rannikolla on vielä toistaiseksi täysi höyry päällä. Uusissa tuotantotiloissa häärii joukko veneentekijöitä, maailmalle lähtee tasaisena virtana 300 000–1 000 000 euron veneitä. Luksusveneille on löytynyt viime vuosina asiakaskunta nimenomaan Yhdysvalloista.

– Tämä on tosi harmillista. Asiakkaat ovat olleet yhteydessä ja sanoneet, että otetaan nyt time out. Katsotaan tilauksia myöhemmin, jos tilanne muuttuu, kertoo toimitusjohtaja Thomas Sarin.

Miljoonan euron veneeseen 20 prosentin tuontitulli tuo noin 200 000 euron lisähinnan. Kun ostotilanteeseen vaikuttaa myös dollarin kurssi, summa on vielä isompi.

– Dollarin arvo on laskenut kymmenen prosenttia, joten se tekee vielä kymmenen prosenttia hintaa lisää siihen päälle.

Lue myös: Raakaöljy halvinta neljään vuoteen, dollarin arvo syöksyy

Sargolla tilauskirjat ovat olleet täynnä ja tilauksia on viime vuosina tullut juuri Yhdysvalloista. Aiemmin Ruotsi ja Norja olivat viennin kärkimaita. Kautta linjan vientiin menee yli 90 prosenttia tuotannosta.

– Ruotsi ja Norja ovat olleet viimeiset kymmenen vuotta tärkeimpiä vientimaita, mutta kruunun kurssi on tehnyt sen, että sieltäkin tilaukset ovat vähentyneet.

Jo tilatut veneet toimitetaan tietysti sopimuksen mukaan, mutta ostajalle tulee hintaan lisää tullimaksu.

– Se on vähän auki, että miten koko summa saadaan jo tilatuista tuotteista. On tietysti ymmärrettävää, että ostajat ovat hermostuneita eikä kukaan pidä tästä kauppasodasta.

Lue myös: Japani myy riisiä hätävarastostaan – Trumpin tuontitullit iskivät ympäri maailman

Suhdanne valmiiksi heikko

Suomalainen veneteollisuus kärsi jo viime vuonna vähentyneestä kysynnästä pienen veneiden kohdalla. Kotimaan markkina hiljeni ja ulkomaan vienti perustui suurten luksusveneiden kysyntään. Vähennystä venekauppaan syntyi kaikkiaan viidennes. Suurten veneiden kauppa ei kärsinyt, mutta nyt saattaa olla tosi kyseessä.

– Vene ei kuitenkaan ole välttämätön hankinta, joten luultavasti ostajat lykkäävät nyt hankintojaan. Jos tiedettäisiin, että kahdenkymmenen prosentin tulli jää pysyväksi, tilanne voisi olla toinen. Siihen ehkä totuttaisiin pian. Nyt kuitenkin tilanne on niin epävarma ja epäselvä, että kauppoja ei tässä tilanteessa tehdä.

Oma lukunsa on vielä EU:n vastatullit, joista tuskin veneteollisuus saa poikkeuslupaa.

– Meille tulee Yhdysvalloista esimerkiksi stabilointilaitteita, jotka maksavat 70 000 euroa. Jos tähän tulee vielä EU:n tullimaksu päälle, veneiden valmistaminen tulee entistä kalliimmaksi, sanoo Thomas Sarin.

Venealan keskusliitto Finn Boatissa tilanne nähdään vakavana. Yhdysvallat nousi viime vuonna veneteollisuuden suurimmaksi vientimaaksi.

– On vaikea uskoa, että veneala säilyisi EU:n tullien ulkopuolella. Kun tiedetään että komponentteja tulee teollisuuteen yli sadasta maasta, tämä vaikeuttaa veneteollisuutta varmasti, sanoo toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Vaikka suomalainen kalliiden veneiden tuotanto voi löytää markkinoita muualtakin, on Yhdysvaltain markkina hyvin tärkeä.

– Siellä on noin puolet maailman venemarkkinasta ja varallisuutta, joka on hyödyttänyt myös suomalaista veneteollisuutta. Olisi erittäin tärkeää saada tämä kauppasota loppumaan.

Työt jatkuvat tilausten myötä

Sargon tehtaalla Kokkolassa on vakinaisesti töissä 70 veneentekijää, lisäksi yritys työllistää liudan alihankkijoita. Luksusveneiden verhoilut, puupaneelit ja muut yksityiskohdat tuovat työtä lukuisille käsityöläisille. Pohjanmaan rannikolla veneteollisuus on iso toimiala.

– Meillä on onneksi vielä tilauskirja täynnä seuraavaksi puoleksi vuodeksi, mutta sen jälkeen tilanne on avoin, sanoo toimitusjohtaja Thomas Sarin.

Yhden luksusveneen valmistus vie muutamasta viikosta neljään kuukauteen. Jos tilaukset tyrehtyvät, edessä on töiden loppuminen tai ainakin väheneminen.

– Toivon todella, että tilanne rauhoittuisi. Tällainen epävarmuus ei ole kenenkään etu, sanoo Sarin.

Tuoreimmat aiheesta

Kauppasota