Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanjointi herättää jälleen hämmennystä. Tällä kertaa tuoreilla vaalivideoilla esiintyvät kannattajat paljastuivat näyttelijöiksi.
Trumpin kampanjavideoilla esiintyvät Tracey Floridasta, Thomas Washingtonista ja AJ Texasista. He näyttävät edustavan väestöryhmiä, jotka eivät ole Trumpin kannattajajoukon ytimessä, kuten nuoria naisia, kaupunkilaisia ja vannoutuneita demokraattikannattajia. Tästä huolimatta he tunnustautuvat videoilla Trumpin tukijoiksi.
– En voisi kuvitella parempaa presidenttiä Yhdysvalloille, kuuluu videolla, kun vaaleahiuksinen Tracey hymyilee kameralle rannalla.
– Vaikka olen aina ollut demokraatti, uskon, että maamme on turvattava rajansa, toteaa miesääni taas AJ:n videon taustalla.
Näin "Tracey Floridasta" kuvailee videolla Trumpia. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Videot napattu avoimista kuvapankeista
Kaikki ei ole kuitenkaan sitä, miltä näyttää. Tracey, Thomas ja AJ eivät nimittäin ole Trumpin todellisia kannattajia, vaan näyttelijöitä.
Amerikkalaissivusto Popular Information kaivoi esiin kampanjavideoilla käytetyt henkilöt, jotka esiintyvät verkon kuvapankkeihin ladatuilla videoilla.
Myös MTV Uutiset löysi samat videot verkosta kuvapankin sivuilta. Kuvapankkivideot ovat kenen tahansa ladattavissa ja käytettävissä maksua vastaan. Videoita ei siis ole kuvattu erikseen Trumpin kampanjaa varten. Alkuperäisissä videoissa Trumpia kehuvia ääniä tai tekstejä ei ole mukana.
Uutistoimisto AP:n mukaan videot on myös kuvattu muualla kuin Yhdysvalloissa. Kuvapankkikuvausten mukaan esimerkiksi floridalainen Tracey on kuvattu kävelemässä Välimeren rannalla, kahvilanomistaja Thomas Turkissa ja texasilainen AJ Brasiliassa.
Texasilainen AJ on kuvattu todellisuudessa Brasiliassa. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Näyttelijöistä kerrottu pikkupräntissä
Trumpin kampanjavideoissa ei kuitenkaan suoranaisesti valehdella. Videoiden alakulmassa on ilmoitettu pienellä tekstillä, että videolla on käytetty näyttelijää kannattajien mielipiteiden esittämiseksi.
Keskustelua on herännyt siitä, riittääkö pieni präntti ilmoitukseksi vai pitäisikö kampanjavideoissa käyttää todellisia kannattajia näyttelijöiden sijaan.
Uutistoimisto AP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuvapankkikuvien käyttö ei ole tavatonta, mutta heidän mielestään presidentinvaalikampanjoissa niiden kanssa pitäisi varovaisempi.
– Tuottaja haluaa, että ihmiset näyttävät ja kuulostavat tietynlaisilta. Se, että videot eivät ole Yhdysvalloista, tekee tapauksesta entistä nolomman, sanoo Iowan yliopistossa markkinointia opettava Jay Newell.
AP:n mukaan republikaanit ovat käyttäneet kampanjavideoissaan kuvapankkikuvia aiemminkin. Esimerkiksi republikaanisenaattorit Marco Rubio ja Jeb Bush ovat käyttäneet kampanjavideoissaan kuvia Kanadasta, Englannista ja Kaakkois-Aasiasta.
Kampanjat lopetettu?
Toiselle presidenttikaudelle pyrkivä Trump tai hänen kampanjatiiminsä eivät ole uutistoimisto AP:n mukaan kommentoineet videoita.
MTV Uutiset tarkisti, että sosiaalisessa mediassa käytetyt kampanjavideot ovat yhä löydettävissä ainakin Youtubesta, mutta esimerkiksi Facebookissa mainoskampanjat eivät ole tällä hetkellä aktiivisia.