Valko-Venäjälle Minskiin on kokoontunut jälleen tuhansia ihmisiä presidentti Aleksandr Lukashenkon vastaisiin protesteihin.
Uutistoimisto AFP:n laskelman mukaan mielenosoitukseen on osallistunut jo yli 100 000 ihmistä.
Paikalla on runsaasti poliisivoimia ja muita turvallisuusviranomaisia, jotka ovat ottaneet kiinni mielenosoittajia. Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan viranomaiset ovat pidättäneet yli 100 mielenosoittajaa protestien ensimmäisten tuntien aikana
Lue myös: Protestit jatkuvat Valko-Venäjällä – sadat naiset marssivat mellakkapoliisien rintaman läpi Minskissä
Marssi alkoi kahdelta iltapäivällä.
Valko-Venäjän opposition uutisten levittämiseen käyttämän Nextan Twitter-tilillä kerrotaan, että osa mielenosoittajista on kantanut mukanaan muun muassa jättimäistä torakkaa. Protestoijat ovat nimitelleet presidentti Lukashenkoa muun muassa torakaksi.
Protestoijat ovat huutaneet Lukashenkon vastaisia iskulauseita ja vaatineet tätä eroamaan.
Kyseessä on jo kolmas sunnuntai, kun valkovenäläiset kokoontuvat suuriin protesteihin. Protestit alkoivat vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.
Valko-Venäjän protestit alkoivat, kun maata pitkään itsevaltaisesti hallinnut presidentti Lukashenko kolme viikkoa sitten julistettiin presidentinvaalien voittajaksi yli 80 prosentin ääniosuudella. Länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset, ja opposition ehdokas Svetlana Tihanovskaja on paennut naapurimaa Liettuaan.
Protesteissa on tänään erityistä symboliikkaa, sillä ne järjestetään Lukashenkon 66-vuotissyntymäpäivänä. Osa protestoijista on jättänyt tälle myös ironisia syntymäpäivälahjoja
Kansainväliseltä medialta peruttiin työskentelyluvat
Protestien aikana on otettu kiinni useita ihmisiä ja median toimintaa on rajoitettu. Monet pidätetyistä ovat kertoneet joutuneensa kidutuksen uhreiksi.
Valko-Venäjän viranomaiset kertoivat eilen peruneensa lukuisten kansainvälisten medioiden akkreditointeja eli lehdistölupia. Listalla oli runsaasti suuria kansainvälisiä toimijoita, kuten uutistoimistot AFP ja Reuters, yleisradioyhtiö BBC ja suuri saksalaiskanava ARD.
Maata ravistelevien suurprotestien aikana toimittajia on jo aiemminkin pidätetty, pahoinpidelty ja karkotettu maasta. Myös pääsyä erilaisille uutissivustoille ja internetiin on estetty.