Tuhkarokko leviää maailmalla – rokotesuoja vuotaa, toissa vuonna menehtyneitä yli 100 000: "Se on kaikkien vastuulla"

1:35img
Tuhkarokko uhkaa levitä maailmalla vuosikymmenien jälkeen.
Julkaistu 15.02.2019 22:26
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Tuhkarokko on tekemässä paluuta maailmalla. YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan tuhkarokkoon kuoli toissa vuonna noin 110 000 ihmistä. Eniten tartuntoja todettiin viime vuonna Euroopassa, yli 82 000.

WHO:lle oli raportoitu tammikuun puoliväliin mennessä 229 068 tapausta viime vuodelta.

Määrä lisääntynee, sillä viime vuoden tartuntojen raportoinnin takaraja on huhtikuussa.

Viime vuonna vastaavaan aikaan tammikuussa oli raportoitu 115 117 tapauksesta, ja vuoden 2017 ilmoitettujen tartuntojen määrä oli lopulta 173 330.

Tartuntailmoituksia odotetaan lisää

– Raportoinnin viipymisten ja vuoden 2018 lopun tautipuhkeamisten seurauksena odotamme tartuntamäärien kasvavan, aivan kuten on tapahtunut viime vuosina, WHO kertoo tiedotteessaan.

WHO kertoi eilen, että Madagaskarilla lähes tuhat lasta ja nuorta on menehtynyt tuhkarokkoon viime lokakuun jälkeen. Tartuntoja on noin 66 000.

Saarivaltiossa rokotekattavuus on 58 prosenttia väestöstä. Se on reilusti alle 95 prosentin kattavuuden, jota pidetään hyvänä laumasuojana.

– Tuhkarokko ei häviä minnekään, se on kaikkien vastuulla, sanoo WHO:n rokoteasioista vastaava lääkäri Katherine O’Brien.

Viime vuonna todettuja tapauksia oli Euroopassa lähes 83 000, ja lähes jokaisessa Euroopan maassa. Afrikassa oli lähes 34 000 tartuntaa. Kaakkois-Aasiassa tuhkarokon saaneita rekisteröitiin yli 73 000, ja Amerikoissa lähes 17 000.

Vaarassa erityisesti lapset ja raskaana olevat naiset

Tuhkarokko on erityinen terveysriski muun muassa lapsille, odottaville äideille, pakolaisille ja köyhissä oloissa eläville.

Perusoireita ovat esimerkiksi korkea kuume, yskä ja ihottuma.

Näiden lisäksi se saattaa aiheuttaa muun muassa keuhkokuumeen, aivotulehduksen, lapsille korvatulehduksen, kuuroutta, ja harvoissa tapauksissa jopa kuolemaan johtavan kroonisen aivotulehduksen sspe:n. Se voi ilmetä jopa kymmenen vuotta tuhkarokon potemisen jälkeen.

WHO ei aja rokotepakkoa

Virus leviää erittäin herkästi. Jopa yhdeksän kymmenestä rokottamattomasta tai sen potemattomasta ihmisestä voi saada tuhkarokon, jos he ovat samassa suljetussa tilassa tartunnan saaneen kanssa.

Rokotekattavuus on osin pienentynyt maailmalla, mutta WHO ei aja rokotepakotetta valtioihin.

– Joissakin maissa tuhkarokkorokote on pakollinen, jos lapsi osallistuu kouluopetukseen, sanoo lääkäri Katrina Kretsinger WHO:sta.

Rokotetta vastustetaan myös ideologisista, uskonnollisista tai jopa terveydellisistä syitä.

"Tuhkarokko auttaa syöpää vastaan"

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvalloissa Valkoisen talon viestintäpäällikön Bill Shinen vaimo Darla Shine twiittasi, että tuhkarokon sairastaminen ”pitää terveenä ja auttaa syöpää vastaan”.

Uutiskanava CNN:llä haastateltu New Yorkin yliopiston lääketieteellisen laitoksen kuntouttavan lääketieteen apulaisprofessori Devi Nampiaparampil sanoi, että Darla Shine on ilmeisesti yhdistänyt kaksi eri asiaa.

– Hän on saattanut viitata toiseen seikkaan. On meneillään esimerkiksi kokeita polioviruksella, jota yritetään kokeilla tietyn tyyppisiä aivosyöpiä vastaan. Tämä tapahtuu laboratoriossa geneettisesti muunnellun viruksen kanssa. Siinä ei tartuteta ihmistä kamppailussa syöpää vastaan.

Tuhkarokkokuolemat ehtivät vähentyä 80 prosenttia

Tuhkarokkorokote (Suomessa nykyään mpr-rokote), otettiin laajemmin käyttöön 1963. Sitä ennen kahden kolmen vuoden välein ilmaantuneissa epidemioissa kuoli noin 2.6 miljoonaa ihmistä vuosittain, sanoo WHO.

Vuoden 2000 jälkeen tuhkarokkokuolemat ovat vähentyneet 80 prosentilla rokotteiden avulla. Järjestö arvioi, että ne ovat pelastaneet 21 miljoonaa ihmishenkeä vuosituhannen vaihteen jälkeen. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat