Tuholaistorjujia Suomessa yhä enemmän – toimi näin, jos kotiisi ilmestyy kutsumaton vieras: "Jatkuvasti on oltava varuillaan"

Tuholaistorjujien määrä kasvaa tasaisesti. Kotien kutsumattomien vieraiden määrä ei silti välttämättä ole lisääntynyt.

Valtakunnallisesti toimivan tuholaistorjuntayrityksen Anticimexin toimitusjohtaja Jussi Ylisen mukaan tuholaistorjunta-alan liiketoiminta kasvaa vuosittain noin 10 prosentilla. Syitä on monia.

– Ihmiset ovat nykyään herkemmin yhteydessä. Suomalaiset olivat pitkään sellaista tee se itse -kansaa, mutta nykyään käytetään herkemmin ammattilaisia, sen vuoksi me olemme enemmän esillä,  Ylinen selittää.

Lutikkakäynnit lisääntyneet

Kotien tuholaisten kirjo on laaja. Eniten kodeissa kiusaavat lutikat, joita Ylisen mukaan torjutaan enenevissä määrin.

– Lutikkakäynnit ovat kasvaneet koko ajan tasaisesti. Kanta laajenee ja uusia kaupunkeja tulee jatkuvasti ongelman piiriin, Ylinen sanoo ja kertoo Anticimexin tekevän vuosittain noin 6000 lutikkatorjuntaa.

Vaikka lutikkaongelmasta puhutaan paljon, Ylinen pitää tuhotöitä tekeviä rottia ja hiiriä suurempana ongelmana. Jyrsijätorjuntaan liittyviä asiakaskäyntejä yritys tekee vuosittain yli 25000.

Jyrsijätorjunnat ovat Ylisen mukaan etenkin teollisuusrakennusten riesa.

– Iso osa jyrsijätorjunnoista on niin sanottua ennakoivaa ja kontrolloivaa, jolloin mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua ajoissa ja toimenpiteitä voidaan esimerkiksi lisätä paikallisesti tarpeen mukaan, Ylinen täsmentää.

– Jatkuvasti pitää olla varuillaan, jos tuholaiset halutaan pitää kurissa.

Löydöksestä ilmoitettava heti

Tuholaiseläimet löytävät tiensä koteihin yleensä matkustamisen myötä. Ylisen mukaan kutsumaton vieras tulee usein kylään matkalaukusta. 

Laukkua onkin hyvä pitää hotellihuoneessa suljettuna sitä varten varatussa telineessä.

Jos vahinko kuitenkin käy, ja tuholainen pääsee livahtamaan kotiin, tuholaistorjujaan on hyvä olla yhteydessä mahdollisimman nopeasti.

– Suurin ongelma on, että ihmiset jättävät ilmoittamatta tuholaisista. Jos ongelmaa ei ratkaista ajoissa, on vaara, että eläimet lisääntyvät ja ravinnon loppuessa lähtevät liikkeelle, Ylinen summaa.

Esimerkiksi lude saattaa kerrostalossa pahimmassa tapauksessa kulkea naapuriasuntoihin. Mitä suuremmasta kannasta on kyse, sitä haastavampaa eläimien torjunta on.

– Torjuntoja tehdään paljon, mutta kaikista selvitää, Ylinen kuitenkin lohduttaa.

Lue myös:

    Uusimmat