Tukes: Valokuitukaapeleiden kaivutöissä vakavia vaaratilanteita jopa viikoittain

Tukes: Kuva maakaasulinjan merkintäkilvestä
Maakaasuputkiston sijainnin näkee esimerkiksi valkoisista merkintäpylväistä, joilla putkilinjat merkitään maastoon. Pylväissä on keltainen merkintäkilpi, jossa on kerrottu kaasuputken tarkempi sijaintitieto, kaasuyhtiön nimi ja puhelinnumero.Tukes
Julkaistu 28.10.2024 19:23
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin tietoon on tullut tänä vuonna satoja tapauksia, joissa valokuitukaapeleiden asentamisesta on aiheutunut vakava vaaratilanne.

Useimmiten varatilanteen on aiheuttanut se, että kaivinkoneella on kaivettu liian lähellä maakaasuputkea tai sähkökaapelia, Tukes kertoo tiedotteessaan.

– Kauhan tai suuntaporan osuessa kaasuputkeen vuotava kaasu aiheuttaa aina räjähdysvaaran. Sähkökaapeliin osuminen voi puolestaan aiheuttaa hengenvaaran tai vakavia vammoja, Tukes muistuttaa.

Maanalaisten rakenteiden vaurioittaminen aiheuttaa lisäksi keskeytyksiä sähkön tai kaasun jakeluun ja korjauskustannuksia kaivajalle.

Lue myös: Poliisi varoittaa ikävästä ilmiöstä rakennustyömailla

Voi johtaa räjähdysonnettomuuteen

Tukesin ylitarkastajan Lotta Immosen mukaan tänä vuonna muun muassa Helsingissä ja muualla Uudellamaalla, Hämeenlinnassa ja Kotkassa on sattunut jopa viikoittain valokuitukaapelien sijoittamisesta johtuvia vaaratilanteita, joissa kaasuputkeen osuminen on ollut lähellä.

– Kaasuputken vaurioittaminen aiheuttaa aina syttymis- ja räjähdysvaaran ja ohjeistuksesta piittaamaton asentaja asettaa itsensä ja ulkopuoliset vaaraan. Maakaasu on helposti syttyvää, paineenalaista ja räjähdysvaarallista, Immonen varoittaa tiedotteessa.

Immosen mukaan maakaasuputken lähellä maankaivutyötä tekevän olisi aina otettava yhteyttä kaasuyhtiöön ennen töiden aloittamista.

Lue myös: Valokuitukaapeleita katkottu Joensuussa – poliisi: vahingot "mittavat"

Mistä tietää maakaasuputkiston sijainnin?

Maakaasuputkiston sijainnin näkee esimerkiksi valkoisista merkintäpylväistä, joilla putkilinjat merkitään maastoon. Maakaasuputket on kaivettu noin 80–100 sentin syvyyteen.

Pylväissä on keltainen merkintäkilpi, jossa on kerrottu kaasuputken tarkempi sijaintitieto, kaasuyhtiön nimi ja puhelinnumero.

Rakennetuilla kaupunkialueilla pylväitä ei välttämättä ole, mutta tieto maakaasulinjoista voi olla merkitty ympäristöön tai katukaivojen kansiin.

Maan alla kaasuputki on merkitty keltaisella nauhalla, jossa lukee MAAKAASU tai NATURGAS tai NATURAL GAS.

Lue myös: Valokuitukaapeliverkkoja vahingoitettiin useilla alueilla Ranskassa

Sähköiskun vaara

Tukesin tietoon on tullut tänä vuonna runsaasti myös sellaisia valokuituasennuksiin liittyviä vaaratilanteita, joissa kaivaessa on vaurioitettu tai kaivettu esiin jännitteisiä sähkökaapeleita.

Ilmoitukset koskevat yleensä sähkö- tai maanrakennusalan ammattilaisille sattuneita tapauksia, ja niitä tekevät pääasiassa jakeluverkkoyhtiöt ja sähköurakoitsijat.

– Sähköjohtoja on maakaapeloitu Suomessa vuosikymmeniä. Valokuitua asennetaan [nyt puolestaan] enemmän kuin koskaan tähän mennessä, minkä vuoksi jo olemassa olevien maanalaisten rakenteiden selvittäminen ennen kaivutyöhön ryhtymistä on erityisen tärkeää vaaratilanteiden välttämiseksi, Tukesin ylitarkastaja Hennamari Valkeinen muistuttaa tiedotteessa.

Toisin kuin maakaasuputkien, maakaapeleiden sijaintia ei voi päätellä mistään silmämääräisesti.

– Sähkökaapeleiden merkintäväri on keltainen, joten kauhan mukana nouseva keltainen muovinauha tai keltainen asennusputki ovat merkkejä siitä, että ollaan sähkökaapelin läheisyydessä ja kaivu pitää keskeyttää välittömästi ja olla yhteydessä kaapelin omistajaan, Tukes tiedottaa.

Tähän ei Tukesin mukaan voi kuitenkaan liikaa luottaa, sillä vanhemmissa maakaapeliasennuksissa suojanauhoja ei välttämättä ole.

– Jos kaikesta valmistautumisesta huolimatta kaivun aikana tulee esille kaapeleita, putkia tai merkkinauhoja, työ on keskeytettävä välittömästi ja selvitettävä kaapelin omistajalta, miten asiassa edetään, Valkeinen toteaa.

Vaikka kaapelin kaivaminen esiin ei aiheuttaisi välitöntä sähköiskun vaaraa kaivutilanteessa, sähköalan ammattilaisen on tarkistettava kaapeli mahdollisen eristevaurion varalta ennen sen uudelleen peittämistä.

Lue myös: Voimalinjoja vahingoitettu Ylivieskassa – poliisi epäilee metsästäjien laukauksia

Toimi näin, kun suunnittelet kaivutöitä

  • Selvitä hyvissä ajoin tarvittavien ilmoitusten ja mahdollisten kaivulupien hakeminen kaupungista tai kunnasta. 
  • Ota selvää kaivualueella olevista maanalaisista rakenteista. Sijaintietoja löytyy muun muassa kaupunkien ja kuntien rakennusvalvonnasta.
  • Ota sijaintitietoselvityksen perusteella yhteyttä putkien ja kaapeleiden omistajiin näyttöä ja lisäohjeita varten. Yhtiöt näyttävät tarkan sijainnin yleensä maksutta.
  • Jos kaivun yhteydessä kaikesta huolimatta paljastuu maanalaisia rakenteita, keskeytä työ ja ota välittömästi yhteys putken tai kaapelin omistajaan. 
  • Vaikka rakenne ei näyttäisi silmin nähden vaurioituneelta, omistajan on syytä olla tietoinen tapahtumasta mahdollisten myöhemmin esiin tulevien ongelmien takia. Usein omistaja haluaa myös tarkastaa kaapelin tai kaasuputken ennen sen uudelleen peittämistä. 
  • Muista huolehtia kaivutyön tekijöiden riittävästä perehdytyksestä, osaamisesta ja ensiapuvalmiuksista. 

Lähde: Tukes.

Tuoreimmat aiheesta

Tukes