Tuleva hallitus ristiriitainen verotuskysymyksissä? – Katso erot

Julkaistu 23.04.2015 09:28
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tuleva hallitus saattaa olla erimielinen verokysymyksistä. Kokoomus vastustaa tiukasti verotuksen progressiota, mikä loitontaa sitä muista suurista.

Valittujen kansanedustajien kannat perustuvat heidän MTV:n vaalikoneeseen antamiin tietoihin.

Vaalikoneesta löytyy 199 ehdokkaan vastaukset. Ainoastaan Ahvenanmaalta valitun Mats Löfströmin tietoja vaalikoneesta ei löytynyt.

Tulevat kansanedustajat vastasivat vaalikoneen väitteisiin asteikolla nollasta sataan. Nolla tarkoittaa sitä, että edustaja on väitteen kanssa täysin eri mieltä, kun taas sata tarkoittaa sitä, että hän on väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Jos edustaja vastasi tasan 50, hän ei ole asiasta mitään mieltä.

Jutun graafeissa vastaukset 0-49 tarkoittavat, että edustaja on eri mieltä väitteen kanssa ja vastaukset 51-100 tarkoittavat, että edustaja on samaa mieltä väitteen kanssa.

Voit tarkastella ehdokkaiden ja puolueiden kantoja tarkemmin MTV:n vaalipalvelussa.

MTV Vaalikoneesta kerätyistä tiedoista selviää, että kokoomuksen kansanedustajista 92 prosenttia on samaa mieltä väitteestä "Progressiosta johtuen palkkaverotus on Suomessa liian ankaraa erityisesti keskituloa korkeammilla tuloilla."

Muita progressiokriittisiä ovat RKP, jonka edustajista 86 prosenttia on väitteen kanssa samaa mieltä, ja kristillisdemokraatit, jolla luku on 60 prosenttia.

Täysin toista mieltä ovat vasemmistoliitto ja vihreät, joiden edustajista kaikki ovat väitteestä eri mieltä.

SDP:n kansanedustajista väitteen kanssa on eri mieltä 94 prosenttia, perussuomalaisten ehdokkaista 75 prosenttia ja keskustalaisista 64 prosenttia.

Jos hallitus rakentuisi keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamaksi perusporvarihallitukseksi, olisi siitä 50 prosenttia väitettä vastaan ja 48 prosenttia sen puolesta.
Keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n muodostama peruspunamultahallitus olisi yksimielisempi, suhteiden ollessa 76 prosenttia vastaan, 22 prosenttia puolesta.

Kokoomus myös tiukin veronkorotusten vastustaja

Eduskunta verot

Kokoomuksen ehdokkaista 95 prosenttia ei olisi valmis nostamaan veroja julkisten palveluiden tason turvaamiseksi.

Kokoomus ei ole asian kanssa yksin. Kristillisdemokraattien ehdokkaista väitteen kanssa eri mieltä on 80 prosenttia, RKP:n ehdokkaista 71 prosenttia, keskustalaisista 70 prosenttia ja perussuomalaisista 69 prosenttia.

SDP:n kansanedustajista taas kukaan ei ole eri mieltä väitteen kanssa, vaan 94 prosenttia hyväksyisi veronkorotuksen palveluiden tason säilyttämiseksi. Vihreistä samaa mieltä väitteen kanssa on 87 prosenttia kansanedustajista. Vasemmistoliiton edustajista kaikki hyväksyvät veronkorotukset.

Perusporvarihallituksessa 77 prosenttia olisi väitettä vastaan, 22 prosenttia sen puolesta. Peruspunamulta suhde taas olisi 50 prosenttia vastaan, 48 puolesta.

Vuokra- ja omistusasumisen kuluja ei aiota tasata

Eduskunta Omistusasuminen

Yhdessäkään puolueessa ei yli puolet edustajista olisi verottamassa omistusasumisesta suhteessa vuokra-asumiseen saatavaa hyötyä.

Kysymyksessä hajanaisimmat ovat vihreät ja vasemmistoliitto, josta viimeksimainitussa edustajista 44 prosenttia sekä kannattaa että vastustaa omakotiasumisen hyötyjen verotusta.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015