Tuleva iPhone kopioi yhden Lumioista tutun ominaisuuden? Lisää yksityiskohtia paljastuu Applen julkaiseman ohjelmiston syövereistä

Julkaistu 01.08.2017 11:11
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Applen jo sovelluskehittäjille julkaisema HomePod-kaiuttimen ohjelmisto on yllättäen paljastunut merkittäväksi tietolähteeksi tulevasta iPhonesta. Jo eilen kerroimme ohjelmiston syövereistä saadusta vahvistuksesta huhutuille iPhone-designille sekä infrapuna-antureita hyödyntävälle kasvontunnistukselle.

Sittemmin ohjelmistoa penkoneet Steve Troughton-Smith ja muut ovat löytäneet vielä uusia vihjeitä.

Tiedoissa tulevan iPhonen näytön tarkkuudeksi on mainittu 2436×1125 pikseliä, eli Apple jatkaa aiempien iPhone-mallien tavoin standardeista tarkkuuksista poikkeavalla, sille räätälöitynä valmistetulla näytöllä. Huomionarvoista on myös, että nyt mainittu tarkkuus on täsmälleen sama kuin KGI Securitiesin analyytikko Ming-chi Kuo kertoi jo helmikuussa. Se tuo yhden meriitin lisää Applen suunnitelmien parhaimpana paljastajana tunnetun Kuon historiaan. Kuon mukaan näytön koko on 5,8 tuumaa, mutta aktiivisen näyttöpinta-alan 5,15 tuumaa. Näyttö on ensi kertaa iPhonessa toteutettu OLED-teknologialla.

Näytön tulevassa huippu-iPhonessa odotetaan kattavan lähes koko etupuolen lukuun ottamatta yläreunan lovea, jossa sijaitsevat kamera, puhelinkuuloke sekä uudet 3D-anturit. Tämä jo eilen vahvistunut design luo tarpeen myös näytön yläreunan tilapalkin muutoksille, joista HomePodin ohjelmistosta on nyt löytynyt vahvistus palkin jaetulle tilalle. Apple näyttäisi olevan päätymässä loogiseen ratkaisuun, jossa loven molemmilla puolilla näkyisi jatkossa tilapalkin tietoja – aivan kuten luoduissa kuvissa tulevasta iPhonesta on jo pitkään kuviteltu.

Apple saattaa päätyä tämänkaltaiseen ratkaisuun, jossa yläreunaan muodostuu musta linja tilapalkin tiedoista sekä näytön lovesta, jossa sijaitsevat muun muassa kamera ja anturit.

Troughton-Smith kuvailee tilapalkin koodia huomattavasti aiempaa monimutkaisemmaksi ja tehokkaammaksi, joka voi kieliä sen saavan myös lisätoiminnallisuutta – esimerkiksi palkin sisältö voisi vaihtua koskettamalla.

Kenties mielenkiintoisin uusi löydös on tulevan iPhonen mahdollisesti saama tap to wake -tuki. Puhelimen näytön voisi herättää valmiustilasta napauttamalla näyttöä. Vastaava toiminto oli aikanaan suosittu Nokian Lumioissa. iPhonen muut muutokset ovat voineet synnyttää tarpeen napauttamalla herättämiselle. Tähän asti pöydällä olevan iPhonen on saanut herätettyä painamalla kotipainiketta, mutta kun sellaista ei tulevassa ole, tarvitaan sille vaihtoehto.

Näytön ollessa päällä tulevan iPhonen odotetaan hyödyntävän näytöllä näkyvää virtuaalista kotipainiketta. Se voi kuitenkin oletettavasti myös poistua näkyvistä osassa toimintoja. Apple viittaa virtuaaliseen kotipainikkeeseen home indicator -nimityksellä koodissaan.

Mielenkiintoista on myös, mitä ei HomePodin koodista ole löytynyt: mitään viitteitä sormenjälkitunnistimen sijoittumisesta näytön osaksi. Yhä vahvemmalta siis näyttää, ettei tuleva iPhone sisällä sormenjälkitunnistinta lainkaan, vaan Apple luottaa uuteen kehittyneeseen kasvontunnistukseensa sen korvaajana.

Lisäksi ohjelmistosta on löytynyt viitteitä myös lisätyn todellisuuden ARKitin yhdistymiseen uusien 3D-anturien kanssa sekä esimerkiksi paljon uusia määrityksiä, jotka tunnistavat kameran kuvasta esimerkiksi hymyjä ja muita ilmeitä.

Tuoreimmat aiheesta

Digi