Lähiviikkojen sää ratkaisee, minkä verran sääskistä on kesälomalla vaivaa. Kaikki edellytykset kunnon sääskikesälle ovat olemassa.
– Seuraavat 2-3 viikkoa ovat erittäin ratkaisevia sääskien kannalta. Jos lämpöä tulee ja vettä väliin rimpauttaa, niin vähintään keskimääräinen sääskikesä tulee. Mutta jos ilmat ovat viileitä eikä sada, niin se näkyy sääskikannassa pudotuksena, arvioi Kainuun ely-keskuksen suunnittelija, hyönteistutkija Reima Leinonen.
Koko maan sääskiennusteen antaminen on vähintään haastavaa, etenkin luotettavan sellaisen.
– Pitää muistaa, että paikalliset vaihtelut voivat olla suuria. Luonnossa on märkää siellä, missä ne sadepilvet kulkevat. Minua ei kannata hirttää, vaikka niitä sääskiä ei tulisikaan, Leinonen naurahtaa.
Suomi on pitkä maa. Kun etelässä on jo nurmikot ensi kertaa leikattu, pohjoisessa odotetaan vielä lumipeitteen sulamista.
– Etelässä ollaan jo edetty toukkavaihetta pitkälle, ja kohta sääsket ovat täyskasvuisia. Ja mitä enemmän on toukkia ollut, niin sitä enemmän on sääskiä kesällä, linjaa Leinonen.
Lapissa sääskisadon suhteen on vielä kaikki auki.
– Jos lumet sulavat niin sanotusti tuulen mukana, niin silloin sääskiä on ensi kesänä normaalia vähemmän. Mutta jos vettä piisaa ja lämpöä, niin silloin on myös ininää.
Seisova vesi ja tiheä puusto sääskien mieleen
Oman pihan sääskimäärään voi jokainen tontinomistaja itse vaikuttaa. Seisova vesi lammessa ja tiheä puusto ympärillä lisäävät sääskien määrää.
– Sääsket eivät ole koskaan viihtyneet tuulisilla alueilla. Jos mökin piha on avara ja tuulinen, niin ei siellä sääskistä ole vaivaa. Mutta jos on oikein tuulelta suojassa ja pihalla vielä jossain seisovaa vettä, niin silloin ystäviä riittää, Leinonen naurahtaa.
Sääsket eivät ole luonnossa ainoita kiusankappaleita. Muiden verenhimoisten saalistajien syntyyn säät eivät kuitenkaan vaikuta samalla tavoin.
– Jos kesämökki on kosken rannalla, niin mäkäräisiä riittää aina. Samoin paarmoja on tarpeeksi, jos rannat ovat lietteisiä, hyönteistutkija muistuttaa.