Tullin bitcoinhuutokauppa viivästyi rahanpesuhuolien vuoksi – miljoonilla euroilla virtuaalivaluuttaa odottaa ostajaansa valtion tietokoneella

Tulli ei ole saanut järjestettyä takavarikoimiensa virtuaalivaltuutta bitcoinien myyntiä. Kysymyksenä on ollut huutokaupan järjestäminen niin, että rahoja ei osteta laittomin tarkoitusperin.

Tullin haltuun on päätynyt vajaat 1 700 bitcoinia, minkä lisäksi Tullilla on hallussaan myös jonkin verran sen rinnakkaisvaluuttoja. Jutun kirjoittamisen aikaan yhden bitcoinin arvo oli hieman alle 3 500 euroa, joten koko bitcoinerän arvo olisi hieman alle kuusi miljoonaa euroa. Korkeimmillaan bitcoinin kurssi on käynyt kuitenkin yli 17 000 eurossa.

– Takavarikon aikana yhden bitcoinin arvo on vaihdellut erittäin voimakkaasti. Olettaa voi, että arvo vaihtelee jatkossakin, Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkänen kertoo.

Bitcoinien myynti tuli mahdolliseksi viime keväänä, kun niiden menettämistä koskeva tuomio tuli lainvoimaiseksi. Kyse oli verkossa käydystä huumekaupasta, jossa Douppikauppa-nimellä toimineen huumekaupan pyörittäjä tuomittiin pitkään vankeusrangaistukseen.

Tulli suunnitteli aluksi, että se voisi myydä virtuaalivaluutan tutulla tavalla nettihuutokaupassa.

– Tullilla on pitkä kokemus huutokaupoista ja ajateltiin, että menee samalla rutiinilla, kertoo Pylkkänen.

Ostajien ja rahan taustat selvitettävä

Kävi kuitenkin ilmi, että asia ei ole niin selkeä, muun muassa arvojen nopeiden heilahtelujen vuoksi. Kysymyksiä tuli myös siitä, miten bitcoinit toimitetaan turvallisesti ja järkevässä ajassa ostajalle.

Keskeisin huoli koski rahanpesua. Tulli oli huolissaan, ostaisiko joku bitcoineja tarkoituksenaan häivyttää laittomasti hankitun rahan alkuperä. Siksi avoin huutokauppa olisi hankala vaihtoehto.

– Pitää selvittää asiakkaan henkilöllisyys ja riittävästi myös rahan alkuperä. Virtuaalivaluuttojen kohdalla riski siitä, että taustalla on toimija joka ei meille käy, on aika suuri, Pylkkänen sanoo.

– Pulmana on myös se, että kun meille on tullut tarjoukset, emme voi olla vielä varmoja siitä, että voimme heille myydä. Rahanpesuselvityksissä voi mennä aikaa, erityisesti jos on ulkomaisia ostajia.

– Puhutaan niin suurista summista, että meidän on otettava vakavasti se mahdollisuus, että huutokauppaan tulee ostajia, jotka eivät ole mukana vilpittömin mielin.

Ostajaehdokkaat voitaisiin selvittää etukäteen

Tulli päättikin, ettei lähde asiassa soitellen sotaan, vaan jatkaa vielä käytännön selvitystöitä.

Tällä hetkellä suunnitelmissa on, että ostajakandidaatteja pyydetään ilmoittautumaan etukäteen, jolloin tarvittavat rahanpesua koskevat selvitykset voidaan tehdä etukäteen. Hyväksytyt voivat sitten jatkaa tekemällä kirjallisia tarjouksia bitcoineista.

– Silloin voidaan kontrolloida sitä joukkoa, vaikka siinäkin on bulvaanin riski, Pylkkänen toteaa.

Hän pitää tärkeänä, että Tulli luo menettelyn virtuaalivaluutan kauppaamiseen.

– Kyllä bitcoineja tullaan jatkossakin valtiolle tuomitsemaan.

Tarkkaa aikataulua ei anneta

Ajatuksena on aloittaa huutokaupat tekemällä koehuutokauppa pienemmällä bitcoinmäärällä. Sen perusteella katsotaan, miten jatkomyynti suoritetaan. Koska bitcoinien määrä on huomattava, voi olla, ettei Tulli myy niitä kaikkia kerralla.

Tullista ei uskalleta tässä vaiheessa antaa tarkkaa aikataulua bitcoinien myynnistä.

Rahat menevät valtiolle

Bitcoinien myynnistä saadut rahat menevät valtiolle, josta ne sitten normaalisti budjetoidaan eteenpäin: "valtion pohjattomaan kassaan", niin kuin asia monesti ilmaistaan.

Tullille ei takavarikoista korvamerkitä mitään, eikä sellainen olisi sopivaakaan.

– Se olisi aika vaarallista: virastolla olisi silloin oma intressi selvittäessään rikoksia, Pylkkänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat