Tullin takavarikoiman amfetamiinin, kokaiinin ja heroiinin määrä kasvoi viime vuonna räjähdysmäisesti.
Amfetamiinia takavarikoitiin viime vuonna yli 30-kertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Takavarikoidun heroiinin määrä kasvoi parista sadasta grammasta yli 30 kiloon. Kokaiinin takavarikot kasvoivat reilusta puolesta kilosta lähes kuuteen kiloon.
Kokonaisuudessaan törkeiden huumausainerikosten määrä nousi vuodesta 2013 vuoteen 2014 lähes sadalla tapauksella, vaikka kokonaisuudessaan huumausainerikosten määrä väheni. Vuonna 2014 tullin tutkittavaksi törkeitä huumausainerikoksia tuli tasan 300.
Vaikka törkeiden tapausten ja takavarikkojen määrät ovat kasvaneet reippaasti, Tullin valvontapäällikkö Hannu Sinkkonen ei näe tilannetta hälyttävänä.
– Me olemme onnistuneet profiloinnissa paremmin ja päässet myös koti- kuin ulkomaisen yhteistyön perusteella paremmin näiden keikkojen jäljille. Ei tässä ole sen kummallisempaa, Sinkkonen toteaa.
huumausaineet 2010-2014
Isoja takavarikkoja
Amfetamiiniä tulli takavarikoi ennätykselliset 186,6 kiloa. Vuonna 2013 takavarikkoja oli 5,8 kiloa, eli määrä kasvoi viime vuonna 30-kertaiseksi. Profiloinnin ja yhteistyön lisäksi yksi selittävä syy on Sinkkosen mukaan tullin viime vuonna tekemät yksittäiset isot takavarikot.
Esimerkiksi tammikuun lopulla Tulli teki kaikkien aikojen suurimman yksittäisen amfetamiinitakavarikkonsa, kun Helsingissä Vuosaaren satamassa autosta löytyi 54 kilon amfetamiinisatsi.
Toinen iso tullin takavarikko tehtiin alkukesästä, kun huumekoira Cindy löysi 13 kilon amfetamiinilastin. Cindyn merkkaama lasti on suurin, mitä tullin huumekoira on Suomessa onnistunut merkkaamaan.
Heroiinin ja kokaiinin paluu?
Amfetamiinin lisäksi myös heroiinin ja kokaanin takavarikot kasvuivat reippaasti. Vuonna 2013 heroiinia takavarikoitiin ainoastaan parisataa grammaa, kun viime vuonna määrä oli yli 30 kiloa. Kokaiininkin takavarikot kymmenenkertaistuivat reilusta puolesta kilosta lähes kuuteen kiloon.
– Näitä kasvattivat ihan samat seikat kuin amfetamiinissa. Tehostunut toiminta, parantunut profilointi ja yhteistyö ulkomaisten viranomaisten kanssa, Sinkkonen tiivistää.
Kilomääristä puhuttaessa Sinkkonen haluaa kuitenkin muistuttaa sen, että määrän lisäksi on huomioitava laatu.
– Meidän tapauksissa esimerkiksi tämä amfetamiini on ollut pääsääntöisesti 50-70 prosenttista. Elikkä silloin niistä saadaan katuvahvuutta, yleensä jotain 15 prosentista, aika iso määrä. Esimerkiksi se 50 kilon erä oli vähän yli 50 prosentin vahvuista. Katukaupassa se tarkoitaa sitä, että siellä on kaksi ja puolisataa kiloa amfetamiinia.
Kuivattu khat pienentää kokonaismäärää
Pureskeluhuume khatia tulli takavarikoi vuonna 2014 noin 3000 kiloa. Takavarikoidun khatin määrä tippui vuodesta 2013 huimasti, yli 1700 kiloa.
– Sille on erittäin selkeä syy. Britanniassa khat tuli laittomaksi viime vuoden puolessa välissä. Koska valtaosa meidän khatin tuonnista tuli Britanniasta tai sieltä jonkin toisen maan kautta.
Britannian lakimuutoksen myötä tuoreen khatin tuonti väheni. Tuoreen sijaan Suomeen tuodaan yhä enemmän kuivattua khatia.
– Ennen kun tuotiin kilo tuoretta, niin nyt tuodaan sitä kohden kolmesataa grammaa kuivattua. Khat on khattia, oli se missä olomuodossa tahansa. Kilot eivät kerro koko totuutta.
Se, miten khat Suomeen tuodaan, ei Britannian lakimuutoksen jälkeen ole kuitenkaan muuttunut. Sinkkosen mukaan siihen on kaksi erilaista tapaa.
– Toinen tapa on tuoda khat ihan kukkarekoissa maahan. Tai sitten matkustajan mukana tuodaan pari täyttä matkalaukullista kerrallaan.