Kanssaihmisen omituiselta tuntuva käytös ei johdu aina alkoholista. Aivovamma ei näy päällepäin, mutta se voi alentaa tilannetajua ja vaikuttaa käyttäytymiseen ja aiheuttaa siten ikäviä tilanteita.
Aivovamman putoamisonnettomuudessa saanut Risto Savolainen on joutunut toisinaan hankaliin tilanteisiin vammansa takia. Vamma vaikuttaa Riston käyttäytymiseen, ja hän kertoo voivansa tahtomattaan ja tajuamattaan toimia sopimattomasti. Myös asiakokonaisuuksien hallinta voi tuottaa vaikeuksia.
Monikaan ihminen ei kuitenkaan tiedosta, että hankalien tilanteiden taustalla voi piillä aivovamma eikä esimerkiksi alkoholi.
Riston mieleen on jäänyt muuan tapaus, joka sattui hänen ollessa valvomassa maraton-juoksun liikennejärjestelyjä. Riston tehtävä oli ohjata liikennettä juoksureitin varrella.
– Olin jäänyt yksin risteykseen. Siihen ajoi auto, jonka kuljettaja ei ymmärtänyt ollenkaan, mihin suuntaan yritin häntä ohjata. En voinut päästää häntä juoksijoiden reitille, ja hankalassa tilanteessa minulle iski paniikki, Risto muistelee.
– Rouva autossa ilmoitti minulle, että olen juovuksissa. Hän ajatteli näin siksi, että liikuin huonosti, sillä jalkani ei ole aivan täysin toipunut aivovamman aiheuttamasta halvauksesta, ja olin menettänyt malttini, Risto suree.
"Voin menettää malttini"
Ihmiset, jotka eivät ymmärrä aivovammojen luonnetta, voivat sanoa ajattelemattomia kommentteja. Risto kuljettaa mukanaan korttia, jolla hän voi todistaa olevansa aivovammapotilas.
– Kanssaihmiset eivät aina ymmärrä, miksi saatan tehdä hölmöjä juttuja ja menettää malttini. Mutta aivovamma ei ole salaperäinen asia heille, jotka tuntevat niitä, Risto kertoo.
Aivovammojen vaikutukset ovat vieraita suurelle yleisölle, ja vamma voi hämmentää myös potilasta itseään.
– Koska yleisesti asiaa ei ymmärretä, on vamman saaneelle tärkeää olla yhteydessä muihin, jotka ovat kokeneet saman. Neljän seinän sisään ei kannata jäädä murehtimaan, Risto rohkaisee muita vamman saaneita.
Studio55.fi/Milja Atu
Kuvat: Colourbox.com