Tuore kuukausiennuste: Lämpöä riittänee myös syyskuulle

Uusimman kuukausiennusteen mukaan kesän lämpimät kelit saattavat jatkua vielä elo-syyskuun vaihteessakin.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi tuoreen kuukausiennusteen sunnuntaina ja sen mukaan seuraavalle neljälle viikolle on odotettavissa melko vaihtelevaa loppukesän säätä, kertoo Foreca.

Kesäiset lämmöt eivät välttämättä pääty vielä tähän viikkoon. Ennusteen mukaan alkanut viikko sekä elo–syyskuun vaihde voivat olla suuressa osassa maata keskimääräistä lämpimämpiä, kertoo Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lähipäivien sää jatkuu kuitenkin vielä vaihtelevana – ajoittain tulee vettä, ajoittain sää on aurinkoista ja lämmintä. Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa mitataan tällä viikolla kuumia lukemia.

Pohjois-Suomessa poikkeuksellisen lämmintä

Tämän viikon keskilämpötila on uuden kuukausiennusteen mukaan Suomen pohjoisosassa laajalti 1–6 astetta keskimääräistä korkeampi. Suurin poikkeama on Pohjois-Lapissa. Etelässä ja maan keskivaiheilla viikon keskilämpötila jää lähelle ajankohdan keskimääräisiä arvoja.

Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan suurimmassa osassa maata varsin lähellä tavanomaista.

– Suomi kuuluu alkaneella viikolla kahden laajan matalapaineen alueen väliin. Alkuviikolla matalapaine väistyy Suomen yltä kaakkoon ja tilalle alkaa vahvistua korkeapaineen selänne. Tiistaista torstaihin kestävällä jaksolla sää on suuressa osassa maata lämmintä ja aurinkoista. Jonkin verran paikallisia iltapäiväsadekuuroja kuitenkin pääsee kehittymään eri puolilla maata. Päivälämpötilat kohoavat 20 ja 26 asteen välille, Koskela kertoo.

Loppuviikolla korkeapaine hellittää Suomen yltä.

– Lännestä pääsee saapumaan sateita, samalla sää viilenee. Matalapaineen lähestyessä sää muuttuu myös tuulisemmaksi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat