Tupac Shakurin kuolinpesä uhkaa artisti Drakea oikeustoimilla tekoälykappaleen vuoksi

Kuka oli nuorena murhattu rapin mystinen supertähti Tupac Shakur? 8:57
Paleface pohtii videolla, kuka oli nuorena murhattu, mystinen rapin supertähti Tupac Shakur.

Artisti Drake on käyttänyt uudessa kappaleessaan tekoälyä saadakseen mukaan edesmenneen Tupac Shakurin äänen, joka haukkuu rap-artisti Kendrick Lamaria. 

Edesmenneen rap-artistin Tupac Shakurin kuolinpesä on lähettänyt Drakelle kieltomääräyksen sen jälkeen, kun Drake julkaisi Taylor Made Freestyle -kappaleen, jossa käytetään tekoälyversiota Shakurin äänestä rap-artistin Kendrick Lamarin  haukkumiseen. Shakur murhattiin 25-vuotiaana vuonna 1996.

Billboardin mukaan kirjeessä kehotetaan Drakea poistamaan kappale 24 tunnin kuluessa tai kuolinpesä aloittaa oikeustoimet. 

– Kuolinpesä on syvästi tyrmistynyt ja pettynyt Tupacin äänen ja persoonallisuuden luvattomaan käyttöönne. Kyseessä ei ole ainoastaan räikeä loukkaus kuolinpesän laillisia oikeuksia vastaan, vaan myös räikeä yhden kaikkien aikojen suurimman hiphop-artistin perinnön väärinkäyttö. Kuolinpesä ei olisi koskaan antanut hyväksyntäänsä tälle käytölle, asianajaja Howard King kirjoitti kirjeessä.

Kingin mukaan loukkausta pahentaa se, että Lamar on kuolinpesän jäsenten hyvä ystävä ja on vain kunnioittanut Tupacia ja hänen perintöään julkisesti. 

Kappale on osa Draken ja Lamarin välistä nokittelua, kun rap-artisti Future ja tuottaja Metro Boomin julkaisivat kappaleen Like That, jossa vieraileva räppäri Lamar väitti olevansa Drakea ja J. Colea parempi artisti. Drake vastasi loukkauksilla Lamaria ja muita vähättelevällä kappaleellaan Push Ups ja jatkoi niitä Taylor Made Freestyle -kappaleessaan.

Shakurin äänen vakuuttava simulaatio moittii Lamaria siitä, ettei hän ole nauhoittanut vastaiskua Push Ups -kappaleelle, ja syyttää häntä Taylor Swiftin  pelottelemaksi, kun hän ei julkaissut kappaletta uuden albuminsa julkaisun yhteydessä. Drake käyttää myös tekoälyversiota Snoop Doggista moittimaan Lamaria samalla tavalla ennen kuin hän lausuu säkeistön omalla äänellään.

Draken tekoälykappale tulee vuosi sen jälkeen, kun hänen ja artisti The Weekndin tekoälyääniä käytettiin tuottaja Ghostwriter977:n suositussa Heart on My Sleeve -kappaleessa. Universal Music Group poistatti kappaleen suoratoistopalveluista ja sanoi, että tekoälykappaleet osoittavat, miksi alustoilla on oikeudellinen ja eettinen vastuu estää palvelujen käyttö artisteja vahingoittavilla tavoilla.

Tekoälyä käytettiin myös meemiin, jossa Draken äänellä imitoitiin räppäri Ice Spicea, mihin Drake vastasi sosiaalisessa mediassa sen olevan ”viimeinen pisara”.

Tekoälyteknologia kehittyy ja lisääntyy nopeasti, minkä ansiosta käyttäjät voivat helposti luoda tarkkoja simulaatioita artisteista. Maaliskuussa Tennesseen osavaltiossa hyväksyttiin Elvis-laki, eli Ensuring Likeness, Voice and Image Security -laki, joka kieltää tekoälyn käytön artistin kopioimiseksi ilman artistin suostumusta.

Lue myös:

    Uusimmat