Turisti, löydä tämä rantaparatiisi ja elä kuin kuningas!

Jurmala on rantaparatiisi lähellä.www.tourism.jurmala.lv
Julkaistu 10.05.2011 15:00(Päivitetty 18.07.2013 13:25)

Valkoista hiekkaa silmänkantamattomiin, paahtavaa auringonpaistetta, huokeita hintoja ja puolen tunnin matka vilkkaaseen metropoliin − tätä kaikkea tarjoaa Jurmala.

Jùra (meri) ja mala (ranta) − näistä sanoista muodostuu rantakaupunki Jurmala, turistin paratiisi Riianlahden rannalla Latviassa.

Rantaa Jurmalassa riittää aina 35 kilometrin edestä: vitivalkoista, hienorakenteista hiekkaa, joka painuu joustavana massana jalkapohjien alle.

− On hyvin vähän paikkoja, joissa meren rannalla voi kävellä katsomatta maahan. Jurmalassa voi: ranta on tasainen, ja kovalla ja kostealla hiekalla voi kävellä tai pyöräillä useita kilometrejä, Anna Zigure kertoo.

Zigure tietää, mistä puhuu. Latvialainen diplomaatti, kirjailija ja kääntäjä asuu itsekin nykyään Jurmalassa. Latvian 500 kilometrin pituisen rantaviivan paras kaistale osuu sopivasti omaan kotikaupunkiin. Myöskään meri ei jää rannan varjoon.

− Meren etuna on, että se on pitkään matala. Pitää astua ainakin 100 askelta, että pääsee uimaan. Se on etenkin lasten kannalta turvallista.

Rantaloman ainekset

Yhä useampi turisti on keksinyt, ettei rantaloman toivossa tarvitse välttämättä matkustaa etelänmerille asti. Pienestä koostaan huolimatta Jurmala tarjoaa kaikki rantaloman peruselementit. Vain etelänlomalle tyypilliset lieveilmiöt, kuten aggressiiviset kaupustelijat, puuttuvat.

− Ranta on yhä suhteellisen koskematon. Näkymä on ollut jo muutaman vuosituhannen ajan samanlainen: meri, ranta ja rantametsikkö.

− Nykypäivänä halu rakentaa lisää on tosin kova, Zigure lisää.

Kaupungin yleisilme on siisti ja kaunis. Meri-ilmassa on helppo hengittää. Jos kohdalle sattuu tuulinen päivä, rannalta voi siirtyä kävelylle rantaviivaa reunustavaan mäntymetsään tai ihastella paikallista arkkitehtuuria, niin sanottuja pitsihuviloita.

Huokeaa lomailua

Turistien käyttämien palveluiden osalta Latvian hintataso on suurin piirtein sama kuin Virossa, eli suomalaiselle matkailijalle edullinen.

Ruoka on kutakuinkin samanlaista kuin Suomessa, joskin annokset saattavat olla suurempia. Kymmenellä eurolla syö jo hyvin. Myös kaupungin pienet kauppatorit ovat vierailun arvoisia.

− Mansikat ovat Latviassa erityisen hyviä. Jurmala oli ennen tunnettu mansikkapaikka, mutta uusi itsenäisyys toi mukanaan sen, että mansikkapellot on myyty tonteiksi, Zigure kertoo.

Hotelleja löytyy kaikissa hintaluokissa, ja tarjontaa on paljon. Kesällä majoitus kannattaa aina varata etukäteen.

− Jurmalassa voi myös vuokrata kokonaisen puuhuvilan. Niitä on rakennettu ja uudistettu, ja ne ovat hyvin kauniita.

Riika kivenheiton päässä

Ostosten suhteen edullisia tuliaisia ovat muun muassa erilaiset pellavasta ja villasta valmistetut käsityöt, lasten puulelut, meripihkatuotteet sekä Riian balsami. Kaupustelu käy harvemmin hermoon.

− Latvialaiset ovat pidättyväisiä, joskus voi ajatella että liiankin jäykkiä. Osassa paikoista ei osata vieraita kieliä, eikä suomea juuri puhuta. Toisaalta se muuttuu yhä enemmän, Zigure sanoo.

Jos matkailija mielii laajempien ostosmahdollisuuksien ääreen, maan pääkaupunki Riika on vain puolen tunnin junamatkan päässä. Lippu vilkkaaseen metropoliin kustantaa vaivaiset 1,40 euroa (yksi lati). Jurmalan ja Riian välillä liikennöi myös kantosiipialuksia.

Mikään pakko Jurmalasta ei loman aikana kuitenkaan ole poistua. Kun rantaelämä kaipaa vaihtelua, voi siirtyä kulttuuritarjonnan pariin.

− Jurmalan konserttisalissa järjestetään konsertteja laidasta laitaan, aina oopperasta nykypäivään rokkiin. Jurmalan kaupunginmuseossa esitellään nykypäivän taidetta, Zigure mainitsee esimerkkeinä.

Juttu on julkaistu alunperin toukokuussa 2011.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Kuvat: www.tourism.jurmala.lv

Viisi vinkkiä – näin säästät lomamatkallasi!

Läheiset paratiisit: Nämä ovat Euroopan parhaat rantakohteet!

Ovatko tässä maailman romanttisimmat rannat? Katso kuvat!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55