Vietnam tarjoaa aitoja elämyksiä ympäristössä, jota massaturismi ei ole vielä muuttanut. Matkailijan on kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on kehitysmaa, jonka olosuhteet eivät kaikilta osin vastaa länsimaista tasoa.
Hygienia
Vietnamissa kaksi vuotta asunut ja Unescolle työskennellyt Helka Ketonen nostaa hygieniasta esiin erityisesti yhden tärkeän tekijän: kylmäketjun, jota Vietnamissa ei tunneta.
Eläimet teurastetaan yleensä paikan päällä pienemmissä ravintoloissa ja aamutoreilla. Katukeittäjillä ja pienillä ravintoloilla ei ole jääkaappeja.
− Vietnamissa on tietyt ruoka-ajat: aamiainen, lounas ja illallinen. Myös turistin kannattaa syödä vietnamilaisten rytmissä, koska silloin ruoka on tuoretta. Muina aikoina ruoka on saattanut seistä tunteja auringossa, Ketonen sanoo.
Vietnamilainen katukeittiö houkuttelee maistamaan herkullisia ja halpoja makupaloja. Yksi yleinen paikallinen pikaruoka on paistettu muna.
− Muna tarjotaan usein niin, että keltuainen on hieman raaka. Jos on heikkovatsainen, ei kannata syödä munia ollenkaan. Myös salmonellan vaara on suuri.
− Juomisen suhteen kannattaa välttää jäitä ja tarkistaa pullotetun veden kohdalla, että korkki on todella ollut kiinni, Ketonen lisää.
Liikenne
Autolla ja mopedilla ajaminen on Vietnamissa suosittua. Myös moni turisti vuokraa lomansa ajaksi menopelin. Ketonen haluaa lausua aiheesta muutaman varoituksen sanan.
− Liikenne tappaa Vietnamissa enemmän kuin aids tai muut sairaudet. Isoissa kaupungeissa ei suositella auton tai mopedin vuokraamista. Liikennesääntöjä ei juuri noudateta, tai niitä voidaan tulkita eri lailla kuin länsimaissa. Punainen liikennevalo ei vielä tarkoita sitä, että liikenne pysähtyisi.
Onnettomuuden sattuessa syypää määritellään aina tietyllä logiikalla: se, jolla on vahvempi kone, maksaa. Esimerkiksi auton ja mopedin yhteentörmäyksessä auton kuski on yleensä vastuussa tapahtuneesta.
− Lisäksi länsimaalainen on lähes aina syyllinen onnettomuuden sattuessa. Paikalliset poliisit eivät yleensä osaa englantia, joten asian selvittäminen on hyvin hankalaa, Ketonen jatkaa.
On myös hyvä tietää, että kansainvälinen ajokortti ei kelpaa Vietnamissa. Tilalle pitää hankkia maan oma ajolupa, jonka saaminen voi viedä viikkoja.
Vaikka poliisi ei kyttää sen erikoisemmin länsimaalaisia, tienvarsilla on säännöllisesti ajokorttien tarkastuksia. Maassa on myös moottoripyörillä ja mopedeilla kypäräpakko, jonka toteutumista poliisit valvovat ahkerasti.
Ajaessa liikkumiseen pitää varata lähes tupla-aika Suomeen verrattuna.
− Tiet ovat pääteiden ulkopuolella huonokuntoisia, ja matkalla voi tulla paljon pysähdyksiä, liikenneruuhkia, eläimiä tielle ynnä muuta. Pääteiden ulkopuolella nopeus hidastuu helposti kuuteen kymppiin.
Ostokset
Vietnamissa on yhteiskuntajärjestelmän vuoksi melko suppeat tuontitavaramarkkinat. Vietnam onkin piratismin luvattu maa.
− Suosittelen olemaan hyvin varovainen elektroniikan, korujen ja kaiken kalliimman tavaran kanssa. Vietnamissa liikkuu paljon erittäin hyviä kopioita tunnetuista merkeistä, Ketonen sanoo.
Mitä tulee laittomiin nautintoaineisiin, niitä ei luonnollisesti pidä hankkia missään päin maailmaa. Vietnamin suhteen asian tekee astetta vakavammaksi maan oikeusjärjestelmä.
− Vietnamissa annetaan yhä kuolemantuomioita. Huumeet ovat yksi syy niihin.
Sairastuminen
Vietnamin suurista kaupungeista löytyy tasokkaita kansainvälisiä klinikoita ja sairaaloita. Ketonen on itse joutunut paikan päällä pieneen leikkaukseen, ja kaikki toimi loistavasti.
Kuuman ja kostean ilmaston vuoksi matkailijan tulee kiinnittää terveysasioihin erityistä huomiota.
− Maaperä ei ole kovin puhdas, ja viemärit tulvivat, kun vesi nousee sadekausina. Siksi pienetkin haavat ja tulehdukset, erityisesti jaloissa, kannattaa hoitaa heti hyvin.
Yleisen turvallisuuden suhteen kannattaa muistaa, ettei Vietnamissa ole matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien tarjoamaa infrastruktuuria joka paikassa.
− Kannattaa aina kysyä paikallisilta, voiko tietyssä paikassa esimerkiksi juoda tai uida. Rannikolla on vaarallisia merivirtoja, mutta varoitusmerkkejä ei käytetä. Paikalliset neuvovat mielellään kysyttäessä, mutta he eivät tyrkytä tietojaan.
Lisätietoa Vietnamissa matkustaville
Kannattaa vierailla Suomen Vietnamin suurlähetystön sivuilla ja tarkistaa viimeiset ohjeet koskien muun muassa turvallisuutta, rokotuksia ja viisumiasioita. Vietnam-seura ry Suomessa on myös koonnut sivustoilleen hyvän paketin neuvoja ja vinkkejä Vietnamin matkaa suunnitteleville.
Studio55/Jenni Kokkonen