Turkin mediatilanne huolestuttaa – pian eniten toimittajia vanginnut maa maailmassa

vallankaappausyritys Turkki
Presidentti Erdoganin kannattajat hurraavat poliiseille epäonnistunutta vallankaappausyritystä vastustavassa mielenosoituksessa Istanbulissa 16. heinäkuuta 2016. Kansainvälisessä lehdistöinsituutissa pelätään Turkin kiristävän internetin ja median valvontaa.
Julkaistu 28.07.2016 15:12

MTV UUTISET – STT

Turkissa lehdistön tilanne alkaa olla huolestuttava, sanoo Kansainvälisen lehdistöinstituutin (IPI) viestintäjohtaja Steven M. Ellis.

Lähes 150 kenraalia ja amiraalia erotettu

Myös Turkin armeijassa jatkuvat puhdistukset. Kaikkiaan liki 1 700 sotilasta on erotettu. Heidän joukossaan on 149 kenraalia ja amiraalia.

Kaikkiaan epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen osallistui armeijan mukaan runsaat 8600 sotilasta. Se kertoi myös, että muun muassa 37 helikopteria, 74 tankkia ja kolme laivaa oli vallankaappausta yrittäneiden käytössä.

Keskiviikkona presidentti Recep Tayyip Erdoganin vävy ja Turkin energiaministeri Berat Albayrak kertoi Turkin viranomaisten suunnitelleen armeijan puhdistamista güleniläisistä jo ennen heinäkuun 15. päivä tapahtunutta vallankaappausyritystä.

Pääministeri Binali Yildirim puolestaan varoitti, että epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeinen kurinpalautus ei ole vielä ohi.

Sisäministeri Efkan Alan mukaan vallankaappausyrityksen jälkeen lähes 16000 ihmistä on otettu kiinni. Näistä yli 10 000 on sotilaita. Kiinniotetuista yli 8000 on jäänyt tutkintavankeuteen ja 3000 päästetty vapaaksi.  

Hän uskoo, että viime päivien tiedotusvälineiden sulkemiset ja toimittajien pidätysmääräykset eivät jää viimeisiksi.

– En ihmettelisi, jos valtaapitävät jatkaisivat tätä toimintaa, koska maahan on julistettu poikkeustila, sanoo Ellis.

Hürriyet Daily Newsin mukaan Turkissa kymmeniä tiedotusvälineitä on määrätty suljettavaksi poikkeustilalakien nojalla. Suljettavaksi joutuu muun muassa 45 sanomalehteä, 23 radiokanavaa, 16 tv-kanavaa, 15 aikakauslehteä ja 29 kustantamoa. Lisäksi suljettavien listalla on kolme uutistoimistoa.

IPI:n Ellis arvelee, että internet ja sosiaalinen media voivat myös saada osansa.

– Koska sosiaalinen media ja internet oli ollut niin tärkeä alusta mielenosoituksen järjestämisessä esimerkiksi Gezi-puiston protestin aikana, Turkissa on tehty lakeja, jotka tekevät alustojen sulkemisen mahdolliseksi hyvin helposti, kertoo Ellis.

Pian eniten toimittajia vankilassa?

Lisäksi IPI on varoittanut, että Turkki on pian eniten toimittajia vanginnut maa maailmassa. 

Turkki on tällä viikolla antanut pidätysmääräyksen 89 toimittajasta. IPI:n mukaan yli 30 toimittajaa istuu tällä hetkellä vankilassa Turkissa.

Ellisin mukaan tällä hetkellä tiedossa ei ole, että pidätetyiksi määrättyjen toimittajien joukossa olisi muita kuin Turkin kansalaisia.

– Viime vuonna Turkki pidätti lukuisia (ulkomaisia) toimittajia, ja karkotti heidät maasta tai ei uusinut heidän viisumejaan, muistuttaa Ellis.

Hänen mukaansa ulkomaisia toimittajia ei myöskään ole tällä hetkellä vangittuna Turkissa.

Järjestö kehottaa muun muassa EU:ta ja Yhdysvaltoja sanomaan Turkille, että tilanne ei ole hyväksyttävä.

– Tällainen toiminta ei ole hyväksyttävää Nato-maalta eikä mahdolliselta EU-maalta tai maalta joka haluaa kutsua itseään demokratiaksi. Vapaa media on elintärkeä demokratialle ja ihmisoikeuksille.   

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat