Turkissa jälleen autopommi-isku: Kahdeksan kuollut, yli 100 loukkaantunut

1:42img
Julkaistu 04.11.2016 09:43(Päivitetty 04.11.2016 14:37)

MTV UUTISET – stt – afp

Väkivaltaisuudet ovat jälleen roihahtaneet Turkissa.

Maan kaakkoisosassa sijaitsevassa Diyarbakirin kaupungissa räjäytettiin viranomaisten mukaan tuhoisa autopommi vain tunteja sen jälkeen, kun Turkin poliisi pidätti kaksi kurdimyönteisen Kansan demokraattisen puolueen (HDP) johtohahmoa ja lukuisia puolueen kansanedustajia isossa ratsiassa. Toinen johtajista otettiin kiinni Diyarbakirissa, joka on maan kurdiväestön keskus.   

Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan pommi-iskussa kuoli kahdeksan ihmistä, joista kaksi oli poliiseja. Loukkaantuneita on yli sata. Uutistoimisto AP:n mukaan yksi hyökkääjistä on kuollut.  

Yildirim syyttää iskusta kurdien itsehallintoa ajavaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta. Hän sanoi, että pommituksen kohteena oli poliisin päämaja.

EU-lähettiläät kutsuttiin kokoukseen

Johtajien pidätykset olivat osa isoa HDP:n vastaista operaatiota. Televisiokanava NTV:n mukaan kaksikkoa syytettiin PKK:n propagandan levittämisestä.   

Uutistoimisto AFP:n mukaan pidätykset liittyvät Turkissa jatkettuun poikkeustilaan.   

Euroopan unionin ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan unionissa ollaan erittäin huolissaan kurdimyönteisten johtajien pidätyksistä. Hänen mukaansa EU-lähettiläät on kutsuttu kokoukseen Ankaraan Turkkiin tapauksen vuoksi. Kokouksen tarkemmasta aikataulusta ei ole tietoa.  

EU:n ja Turkin välit ovat olleet kireät pakolaiskriisin vuoksi, mutta jännitteet kasvoivat sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti maahan poikkeustilan heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkki ilmoitti lokakuun alussa, että poikkeustilaa jatketaan kolmella kuukaudella.   

Maassa on pidätetty yli 32000 ihmistä kaappausyrityksen jälkeen. Kymmeniätuhansia tuomareita, opettajia, sotilaita ja virkamiehiä on pantu viralta kaappausyrityksen seurauksena.  

EU on vedonnut Erdoganiin, että Turkin täytyy kunnioittaa ihmisoikeuksia. Unioni on myös viestittänyt, että jos Turkki aikoo palauttaa Erdoganin lupaileman kuolemanrangaistuksen, se olisi välitön loppu maan haaveille EU-jäsenyydestä.

Sosiaalisen median käyttöä rajoitettu

Turkissa on rajoitettu kansalaisten pääsyä lukuisiin sosiaalisen median tunnettuihin kanaviin, kertoo netin käyttöä valvova Turkey Blocks -ryhmä.  

Sen mukaan rajoitukset koskevat esimerkiksi Facebookia, Twitteriä, Youtubea ja WhatsAppia, jonka käyttöä on vaikeutettu ensimmäistä kertaa vuosiin. Rajoitukset on toteutettu hidastamalla sivustojen toimivuutta niin, että niiden käyttämisestä tulee vaikeaa.  

Rajoitusten uskotaan liittyvän kurdimyönteisten johtajien pidätykseen ja sitä seuranneeseen autopommi-iskuun.  
Turkey Blocksin mukaan nettiestot ovat Turkin hallituksen normaali tapa rajoittaa sananvapautta ja hillitä levottomuuksia poliittisissa arkaluontoisissa tilanteissa.  

Ryhmä kirjoittaa, että muutama päivä sitten netin käyttö estettiin täysin kuudelta miljoonalta ihmiseltä kurdien hallitsemassa Kaakkois-Turkissa.

Kaakkois-Turkissa verisiä taisteluja

Jännitteet ovat kiristyneet Kaakkois-Turkissa sen jälkeen, kun PKK:n ja Turkin välinen tulitauko mureni viime vuoden heinäkuussa. Taisteluissa ja iskuissa on sen jälkeen uutistoimisto Anadolun mukaan kuollut yli 600 turkkilaissotilasta ja yli 7000 PKK:n taistelijaa.  

Lokakuun alussa Turkin kaakkoisosassa ainakin 18 sotilasta kuoli pommi-iskussa, josta Turkin viranomaiset syyttivät PKK:ta.  

Iskussa haavoittui Anadolun mukaan 26 ihmistä, joista kuusitoista on siviilejä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat