Turpasaunan saaneiden vihreiden imago on puheenjohtajaehdokkaille liian kapea

9:30imgNäillä teeseillä pyritään vihreiden puheenjohtajaksi
Julkaistu 09.06.2023 11:57

MTV UUTISET – STT

Vihreissä äänestetään puheenjohtajasta ensi kertaa kuuteen vuoteen. Uusi johtaja selviää lauantaina.

Turpasauna. Se on termi, jolla useat vihreät vaikuttajat ovat STT:n kevään aikana käymissä taustakeskusteluissa viitanneet puolueen tulokseen viime eduskuntavaaleissa.

Puolueen on kuvattu olevan kanveesissa, josta se voi lähteä nousemaan vasta uuden puheenjohtajan myötä.

Kovilla odotuksilla ladattuun tehtävään on tarjolla kaksi ehdokasta: espoolainen Saara Hyrkkö ja kaarinalainen Sofia Virta.

Molemmat kehuvat STT:lle puolueessa vaalitappion jälkeen käytyä keskustelua. He haluavat puolueen näkyvän poliittisessa keskustelussa ympäristöaiheita laajemmin mutteivät linjaa muutostarpeista puolueen poliittisiin kantoihin.

Lue myös: Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat kohtasivat – ”Suunta pitää olla toiseen suuntaan”

Hyrkkö: Takaisin koulutuspuolueeksi

Saara Hyrkön mukaan puolueen muutostarpeet eivät liity niinkään sen poliittiseen linjaan vaan linjan kirkastamiseen.

Julkisuudessa on paljon puhuttu, onko puolue esimerkiksi talouspoliittisesti oikealla vai vasemmalla, mutta Hyrkön mukaan se ei ole ollut oikein missään.

– Meidän on olennaista pystyä kirkastamaan, mitä on vihreä talouspolitiikka. Puolustamme vahvaa hyvinvointivaltiota muttemme kuvittele, että valtio ratkaisee kaikki ongelmamme, Hyrkkö sanoo.

Yhtenä Hyrkön tavoitteena on tähdätä maan johtavaksi koulutuspuolueeksi. Puolue nosti teeman puitteissa profiiliaan edellisellä oppositiokaudella.

Lue myös: Pöllöraati löylytti vihreitä: "Puolue on surkeassa jamassa ilmat pihalla"

Virta: Peruslinjat kohdillaan

Esimerkin lasten aseman puolustajana tunnettu Sofia Virta kokee turhauttavaksi keskustelun siitä, miten puolueen talouspolitiikka asettuu vasemmisto–oikeisto-akselille.

Hänen mukaansa vihreiden talouslinjaukset ovat toimivia, mutta puolueen pitää puhua aiheesta enemmän. Hän ei vaadi puolueen muidenkaan linjausten muuttamista.

– Peruslinjat ovat kohdillaan, ja ne antavat liikkumavaraa moneen suuntaan. Mutta meidän pitää toimia niin, että suomalaiset tietävät ratkaisumme, Virta sanoo.

Kahdesta ehdokkaasta Hyrkkö on toiminut puolueessa kauemmin. Hän on istunut Espoon kaupunginvaltuustossa vuodesta 2012 alkaen.

Virta liittyi vihreisiin kuntavaalien 2017 alla, mutta hän on sen jälkeen ollut kaikissa kunta-, alue- ja eduskuntavaaleissa vihreiden paikallisen listan äänestetyin nimi.

Altavastaajana puheenjohtajakisaan lähtenyttä Virtaa ovat kannattaneet entiset puheenjohtajat Osmo Soininvaara, Pekka Sauri ja Touko Aalto.

9:30imgNäillä teeseillä pyritään vihreiden puheenjohtajaksi

Äänestys ensi kertaa vuosiin

Oman jännityksensä uuden puheenjohtajan valintaan tuo jäsenäänestys. Se laajentaa valinnan tekevien henkilöiden määrän tuhansiin rivijäseniin.

Jäsenäänestys on muodollisesti neuvoa-antava, mutta sitä on pidetty puoluekokousta sitovana. Yli 4 700 vihreää eli 59 prosenttia äänioikeutetuista osallistui torstaina päättyneeseen äänestykseen.

Vihreät äänesti puheenjohtajasta ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen. Tuolloin kuuden ehdokkaan joukosta puolueen johtoon valittiin Touko Aalto.

Sen sijaan väistyvä Maria Ohisalo valittiin puheenjohtajaksi kahdesti ilman vastaehdokkaita ja siten ilman äänestystä.

Nyt pidetyn sähköisen äänestyksen tulos julkistetaan lauantaina Seinäjoen puoluekokouksessa, jossa puheenjohtaja virallisesti valitaan. Ensimmäisen linjapuheensa uusi puheenjohtaja pitää sunnuntaina.

Lue myös: Vihreiden puheenjohtajaehdokkaiden mielestä puolueen talouslinja jäi piiloon hallituksessa – "Rahaa jaettiin välillä turhan hölläkätisesti"

Tuoreimmat aiheesta

Vihreät