Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija kehottaa valmistamaan turskan aina huolellisesti ennen syömistä. Ruotsalaislehti Dagens Nyheter uutisoi eilen, että ihmiseen siirtyvä turskamato yleistyy Itämerellä.
– On oleellista, että turska valmistetaan kunnolla ennen syömistä. Turska olisi syytä myös pakastaa ennen valmistamista, koska madot kuolevat pakastimessa, sanoi tutkija Lauri Urho.
Urhon mukaan turskan kulutus on Suomessa vähäistä.
Evira: Turskamatoa ei Suomessa
Turskassa elävä loinen voi aiheuttaa ihmisellä oksentelua, ripulia ja vatsakipua. Oireet menevät yleensä ohi kahdessa viikossa, mutta vaikeissa tapauksissa mato voi tunkeutua mahasta kehon muihin osiin.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan turskasta peräisin olevia loisia ei ole havaittu Suomessa. Toisaalta loisen esiintymisestä Itämeressä on vähän tutkimustietoa.
(MTV3 - STT)