Turvatuotteet helpottavat katon talvihuoltoa

Julkaistu 23.01.2003 14:34

Katon lumitilannetta silti tarkkailtava

kuva: futureimagebank.com

kuva: futureimagebank.com

Reipas lumisade tai pakkassään lauhtuminen voi merkitä huolia talon omistajille, jotka vastaavat räystäiltä putoilevista lumipaakuista. Lumen poisto saattaa vaatia katolle kiipeämistä.

Nykyisillä rakennusmääräyksillä pyritään kuitenkin varmistamaan paitsi katon myös sen huollon turvallisuus. Määräysten mukaan esimerkiksi savupiipuille ja huoltoa kaipaaville laitteille on järjestettävä katkeamaton kulkutie katolla.

-Käytännössä se tarkoittaa talotikasta, lapetikasta ja kattosiltaa. Yli kaksikerroksiseen rakennukseen tarvitaan lisäksi kiinnityspaikat, joihin esimerkiksi turvaköydet voidaan kiinnittää, kertoo tekninen neuvoja Birgitta Pollari Lafarge Tekkin Oy:stä.

Tällainen kiinnityspaikka voi olla kattosiltaan kiinnitettävä turvakisko, joka mahdollistaa katolla liikkumisen. Ratkaisu sopii hyvin esimerkiksi lumenluontiin. -Lumiesteet ovat taas sitä varten, ettei lumi pääse tulemaan alas katoilta ihmisten niskaan. Eli määräysten mukaan kaikkien kulkureittien yläpuolella olevat lappeet ja varsinkin pääsisäänkäynti on suojattava lumiesteillä, Pollari jatkaa.

kuva: futureimagebank.com

kuva: futureimagebank.com

Sisäänkäyntien lisäksi tulisikin suojata ainakin lasten leikkipaikat ja pysäköintipaikat. Joskus jäätä voi kertyä myös lumiesteen alle, joten tilannetta kannattaa tarkkailla aika ajoin.

Pollari korostaa kattoturvatuotteiden kiinnityksen merkitystä, koska kiinnityksiin voi kohdistua suuriakin rasituksia esimerkiksi isoista lumikuormista. Katemateriaalin toimittajan ohjeiden mukaan valitut ja asennetut kiinnikkeet ja kannakkeet pysyvät hyvin paikoillaan ja pidentävät osaltaan katon käyttöikää.

-Viime kädessä on rakennussuunnittelijan tehtävä määritellä, kuinka paljon käytetään lumiesteitä ja minkälaisella kiinnityksellä, Pollari kertoo.

Rakennuksen huollon turvallisuuteen liittyvät ohjeet sisältyvät Suomen rakentamismääräyskokoelmaan. Nykyvaatimuksia sovelletaan sekä uusiin rakennuksiin että vanhoihin taloihin, joihin tehdään toimenpide- tai rakennuslupaa vaativia muutoksia.

Lumikuorman kantokyky vaihtelee

kuva: futureimagebank.com/Timo Hartikainen

kuva: futureimagebank.com/Timo Hartikainen

Katoille on suunnitteluvaiheessa määritelty erikseen lumikuormitus, jonka suuruista painoa katon tulee kestää. Raja-arvot ovat erilaiset eri puolilla maata.

Suurimmat lumikuormat ovat Pohjois- ja Itä-Suomessa, joissa katto rakennetaan kestämään vähintään 260 kiloa lunta neliömetrillä. Ahvenanmaalla ja länsirannikolla riittää, kun varaudutaan 140 kiloon neliömetrillä.

Arvot perustuvat Suomen ympäristökeskuksen mittauksiin, joita on tehty useampana vuonna. Mittauksissa on tutkittu maassa olevaa lumikuormaa.

-Ohjeita sovelletaan aina uusiin rakennuksiin. Vanhoja ei tarvitse näiden perusteella lähteä muuttamaan, sanoo yli-insinööri Anja Nylund ympäristöministeriön asunto- ja rakennusosastolta.

Vanhan rakennuksen kohdalla katon kantavuuden voi tarkistaa rakennuspiirustuksista, jos ne ovat vielä tallessa. Piirustuksia arkistoidaan jonkin verran myös rakennusvalvonnassa.

(STT)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle