Yhdysvallat vaatii Euroopalta kovaa panostusta puolustukseen. Naton pääsihteeri kannattaa ajatusta.
Yhdysvallat lähetti Euroopalle ja Ukrainalle "shokeeraavan viestin" ja se oli todennäköisesti tarkoituskin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.
– Euroopassa on alkanut kova keskustelu ja paniikki saattoi olla tavoitekin, koska Yhdysvallat uskoo, että näin he saavuttavat tavoitteensa, Pesu arvioi MTV Uutisille.
Torstaina Yhdysvaltojen puolustusministeri Pete Hegseth piti puolustusliitto Naton kokouksessa palopuheen Euroopan Nato-maille.
Viesti ei jäänyt epäselväksi: Yhdysvallat vaatii, että Eurooppa ottaa vastuun Euroopan puolustamisesta.
Yhdysvallat ehti myös linjata, että jos rauha Ukrainaan neuvotellaan, ei Yhdysvallat lähetä joukkojaan turvaamaan sitä.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona, että rauhaa aletaan vääntää "välittömästi" Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä.
Torstaina Yhdysvallat painotti moneen otteeseen, että myös Ukraina on mukana neuvotteluissa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin pitkän puhelinkeskustelun jälkeen, ettei Kremlin päämieheen voi luottaa.
Torstai-iltana Suomen aikaa Trump totesi, että hän luottaa Putiniin.
Eurooppa vastuuseen
Jos rauha Ukrainaan syntyy, jää sen turvaaminen Yhdysvaltojen mukaan Euroopan vastuulle.
Arvioissa on esitetty, että Ukrainaan täytyisi sijoittaa vähintään 100 000 sotilasta, jotta niiden muodostama pidäke olisi uskottava.
– Ensin Euroopan pitäisi katsoa, löytyykö mahdollisia joukkoja. Onko Eurooppa poliittisesti valmis ottamaan jonkinlaisia riskejä?, Pesu pohtii.
– Tähän mennessä eurooppalaiset eivät ole olleet valmiita osallistumaan taistelutoimiin, hän jatkaa.
Yhdysvaltojen puolustusministeri Hegseth teki selväksi, etteivät pelkät puheet ja paperit Valkoista taloa miellytä, sillä Valkoinen talo haluaa Euroopan Nato-maiden nostavan puolustusbudjettinsa viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.
– Lippuja ja kovia puheita ei voi ampua. Kovaa voimaa ei voi korvata. Emme kaikissa tapauksissa pidä maailmasta, jossa elämme, mutta kovaa voimaa ei korvaa mikään, Hegseth totesi.
Tämä tarkoittaisi Euroopan maille valtavaa menoloikkaan, sillä monet Euroopan Nato-maat eivät täytä tällä hetkellä edes Naton asettamaa kahden prosentin minimitasoa.
Lue lisää: Puolustusministeri: USA haluaa nähdä tekoja – "Kovaa voimaa ei voi korvata"
Rutte vaati sota-ajan ajattelua
Toisin kuin Trump usein, puhui Hegseth Natosta yleisesti ottaen hyvin positiiviseen sävyyn.
Puolustusministeri muun muassa kuvaili Natoa menestyneimmäksi puolustusliitoksi.
– Mutta yhteistyökumppaneidemme täytyy tehdä paljon enemmän Euroopan puolustamiseksi. Meidän täytyy taas tehdä Natosta suuri, Hegseth sanoi Trumpin kampanjaslogania mukaillen.
– Maailmassa on autoritäärisiä johtajia, joilla on tavoitteita, hän jatkoi.
Hegsethin mukaan "länsi joko herää siihen todellisuuteen" tai autoritääriset johtajat "väärine arvoineen" hyödyntävät tilanteen.
Naton pääsihteeri Mark Rutte vaikutti sisäistäneen Yhdysvaltojen viestin, sillä hänen mukaansa Euroopan täytyy käyttää paitsi lisää rahaa aseisiin niin myös vahvistaa sotateollisuuttaan.
Rutten mukaan Naton on aika siirtyä "sota-ajan ajatteluun".