Tutkija varoittaa: Käsillä merkittävä murrosvaihe, puuta ei välttämättä riitä enää kaikille

Puusta maksetaan nyt enemmän kuin vuosikymmeniin 2:06
Puusta maksetaan nyt enemmän kuin vuosikymmeniin – mutta riittääkö metsiä kaikkiin tarpeisiin?

Tutkija Jakob Donner-Amnell varoittaa, että puuta ei välttämättä riitä Suomessa enää kaikille ja kaikkiin tarpeisiin. Kotimaiset metsätuotteet pitäisikin hänen mukaansa jalostaa pidemmälle.

Raakapuukauppaa käydään Suomessa nyt historiallisen korkeilla hinnoilla. 

Taustalla on metsäalan isoista investoinneista johtuva puun kova kysyntä ja Venäjän tuonnin päättyminen.

Tutkijan mukaan nyt eletään merkittävää murrosvaihetta.

– On mahdollista, että korkeampi hintataso on suhteellisen pysyväluonteinen, ja sillä voi olla sitten paljon seurauksia, Itä-Suomen yliopiston projektitutkija Jakob Donner-Amnell arvioi MTV Uutisille.

Teollisuus kommentoi hintoja varovaisesti.

– Sitä ei pysty kyllä ennustamaan. Toimintaympäristö, jossa me elämme, on niin arvaamaton, että tällä hetkellä hintataso on korkea, Stora Enson aluejohtaja Heidi Hämäläinen toteaa.

Riittääkö puuta vai ei?

Metsäalalla on investoitu viime vuosina Suomessa valtavasti. Tutkija varoittaa, että puuta ei riitä välttämättä enää kaikille.

– Metsäalalla itsellään eikä myöskään yhteiskunnassa laajemmin ole jotenkin yhtään valmiutta myöntää, että meillä on nyt selkeästi eri tilanne metsän riittävyyden suhteen, Donner-Amnell sanoo.

– Metsäpolitiikka on viritetty sen mukaan, että puuta riittää kaikkiin eri tarpeisiin raaka-aineeksi, nieluksi, luonnonsuojeluun, virkistykseen ja vähän kaikkeen. Ja siltä näyttikin aika pitkään.

Stora Enson aluejohtaja ei ole huolissaan asiasta.

– Minä en ole huolissani puun riittävyydestä Suomessa. Meillä tosiaan metsävarat ovat vahvat ja metsien kasvu on hyvällä tasolla, Hämäläinen vakuuttaa.

Tutkijan lääke uudessa tilanteessa on metsätuotteiden jalostusarvon nosto ja lopputuotteiden parempi hinta.

Lue myös:

    Uusimmat