Venäjä aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa on myös Ukrainan pienessä naapurimaassa Moldovassa pelätty Venäjän aggressiota.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Pelot saivat vahvistusta perjantaina, kun Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa.
Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.
Lue myös: Zelenskyi: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vain alku – Moldova "syvästi huolissaan"
Moldova kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun lausuntojen takia.
Juuri nyt sodan leviäminen Moldovaan ei ole todennäköistä, koska Venäjän hyökkäys Etelä-Ukrainassa kilpistyi maaliskuussa Mykolajivin kaupunkiin. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau näkee kuitenkin, että Venäjän strategisessa ajattelussa Moldovan hallitseminen olisi tärkeää.
– On helppo kuvitella, että alkuperäisessä suunnitelmassa, jossa Venäjä olisi saavuttanut tavoitteensa Ukrainassa ja valloittanut Kiovan ja Odessan, se olisi mitä luultavimmin mennyt seuraavaksi Moldovaan, Nizhnikau sanoo STT:lle.
– Moldova on Venäjälle tärkeä, koska se on osa vanhaa Venäjän keisarikuntaa ja myös Neuvosto-imperiumia. Ukraina on tietysti heille prioriteetti, mutta (Venäjän näkökulmasta) Ukraina ja Moldova ovat aina olleet sidottuna toisiinsa.
Transnistria voi olla painostuksen väline
Moldova on monin tavoin haavoittuvainen Venäjän painostukselle. Maata rasittaa etenkin Transnistrian separatistialue.
Mikään maa ole tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä, ei edes Venäjä, jonka joukkoja on ollut Transnistriassa Neuvostoliiton kaatumisesta lähtien. Venäjä on kuitenkin alueen tärkeä tukija, ja se olisi todennäköinen ponnahduslauta hyökkäyksessä Moldovaan.
Perjantaisessa lausunnossaan kenraalimajuri Minnekajev sanoi, että Transnistriassa venäjää puhuvia ihmisiä sorretaan. Moldovan hallinto kritisoi lausuntoa.
Nizhnikau arvioi, ettei Venäjälle olisi vielä hyötyä Transinistrian itsenäisyyden tunnustamisesta.
– Sen lopullinen päämäärä on hallita Moldovaa. Transnistria ei vielä riitä siihen. Jos Venäjä tunnustaisi Transnistrian itsenäisyyden, se menettäisi tärkeän vipuvarren Moldovan keskushallintoon nähden.
Jakautunut kansa
Moldova on muutenkin sisäisesti jakautunut EU-myönteisiin ja Venäjä-myönteisiin. Länsimieliset moldovalaiset ovat jo pitkään pitäneet Venäjää uhkana.
Nykyinen presidentti Maia Sandu on suuntautunut länteen, mutta vielä toissa vuonna Moldovassa oli Venäjä-mielinen hallitus. Venäjä-mielisten paluu valtaan lähitulevaisuudessa on realistista.
Kaikki tämä selittää Moldovan epämääräistä suhtautumista Ukrainan sotaan. Toisaalta maa on ottanut vastaan suuren määrän ukrainalaisia pakolaisia, mutta toisaalta se esimerkiksi jättäytyi pois Venäjän-vastaisista pakotteista.
10:23
Venäjä väittää valloittaneensa Mariupolin – ukrainalaissotilaat julkaisivat videon terästehtaan tunneleissa piileskelevistä lapsista