Tutkijat ovat antaneet uusia suosituksia, kuinka lastensuojelun epäkohtia voidaan välttää.
Tutkijat suosittavat muun muassa, että lapsille on kerrottava mahdollisimman avoimesti ja rehellisesti sijoitukseen liittyvistä asioista ja siitä, mitä hänen elämässään tulee tapahtumaan. Lisäksi esimerkiksi sijaishuoltopaikkojen valvonnan tulee olla säännöllistä ja tehokasta.
Myös perhesuhteiden merkitystä lapsille pitää kunnioittaa ja sisarussuhteiden säilymistä olisi tuettava.
Jyväskylän yliopisto selvitti lastensuojelun epäkohtia vuosina 1937-1983 sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta.
Selvitystyössä haastateltiin 299 ihmistä, joista suurin osa oli perhehoidossa, lastenkodeissa tai koulukodeissa kaltoinkohtelua kokeneita. Suurin osa haastatelluista oli syntynyt vuosina 1945-65.
Traumatisoivaa kohtelua
Haastatelluilla oli kokemuksia ruumiillisesta ja seksuaalisesta väkivallasta, perustarpeiden eli ruoan tai terveydenhoidon laiminlyönnistä sekä monenlaisesta nöyryyttämisestä. Väkivalta oli sekä aikuisten että toisten lasten tekemää, ja sitä esiintyi kaikissa sijoitusmuodoissa.
Lapsena koetut tilanteet ovat vaikuttaneet haastateltujen itsetuntoon ja kehitykseen. Tutkijat korostavat, että epäkohtien korjaamista koskevien suositusten toteutumista on seurattava säännöllisesti.