Vain viidesosa suomalaisista aikuisista liikkuu kestävyysliikuntasuosituksen mukaisesti, selviää uudesta tutkimuksesta.
Videolla Huomenta Suomen heinäkuinen keskustelu laihduttamisesta.
Suositus olisi reipasta kestävyystyyppistä liikuntaa ainakin kolmena päivänä viikossa yhteensä vähintään kaksi ja puoli tuntia siten, että yksittäinen liikuntakerta kesti vähintään 10 minuuttia.
Naiset toteuttavat suositusta paremmin kuin miehet. Miesten tulokset terveyskuntotestissä olivat kuitenkin naisia paremmat.
Tulosten mukaan suomalaiset aikuiset ovat keskimäärin reilut 14 tuntia vuorokaudesta valveilla. Nukkumiseen käytetään vajaat 10 tuntia vuorokaudesta, mutta tämä sisältää myös yöunen aikaisia valvejaksoja.
Tutkimuksen osallistujat istuivat tai olivat makuulla suurimman osan vuorokauden valveillaoloajastaan. Suurin osa aikuisten liikkumisesta oli teholtaan kevyttä. Keskimäärin aikuiset liikkuivat reippaasti tai rasittavasti alle tunnin.
Viimeksi yhtä laajasti suomalaisten liikuntatutkimuksia selvitettiin vuonna 2011. Tuohon tutkimukseen verrattuna suomalaisten paikallaan tai makuullaan oleminen on lisääntynyt. Vastaavasti vuoden 2011 tutkimuksessa tutkitut liikkuivat hieman enemmän.
Liikkumattomuuden vuosittaisten yhteiskunnallisten kustannusten on laskettu olevan 3.2–7.5 miljardin euron tasolla, tutkimuksessa kerrotaan.
Liian vähäinen fyysinen aktiivisuus aiheuttaa kustannuksia muun muassa terveydenhuollossa, tuottavuudessa, tuloverojen menetyksinä, ikääntyvien koti- ja laitoshoidossa, työttömyysturvaetuuksina sekä syrjäytymisen kustannuksina.
KunnonKartta-tutkimuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle toteutti UKK-instituutti.