Suomalaisten fyysinen kunto vaihtelee paljon eri ikäryhmien välillä. UKK-instituutissa käynnissä olevan tutkimuksen mukaan rapakunto uhkaa eniten nuoria, kun taas seniorikansalaisia on puraissut kuntoilukärpänen.
– Väestöstä nuorten kunto on huonontunut eniten. Iäkkäät ihmiset puolestaan liikkuvat tällä hetkellä enemmän kuin työikäiset ja nuoret, tutkija Marjo Rinne UKK-instituutista kertoo.
Rohkeasti kuntosalille!
Rinteen mukaan 66–79-vuotiaat harrastavat eniten kestävyyslajeja kuten kävelyä, pyöräilyä ja hiihtoa, mutta lihaskuntoharjoittelussa olisi vielä petraamisen varaa.
Rinne kannustaakin kuntosaliharjoitteluun myös kuusikymppisiä.
– Silloin viimeistään pitäisi lähteä kuntosalille.
Rinne on seurannut elokuussa alkaneen Terveys 2011 -tutkimuksen testiryhmien kuntomittauksia eri puolilla Suomea.
– Monilla 60–70-vuotiailla on kestävyysliikuntapuoli hyvin hallussa, mutta kun testeissä tulee hyppyosuus tai punnerrusosio, he sanovat, etteivät ole tottuneet tekemään sellaista.
Pidä ryhti kasassa!
Marjo Rinne painottaa hyvän lihaskunnon tärkeyttä.
– Lihaskunto vaikuttaa koko kehon toimintakykyyn ja tasapainoon. Vanhemmiten myös ryhti painuu kasaan, jos erityisesti yläselän ja keskivartalon lihakset eivät ole hyvässä kunnossa.
Ohjatut ryhmäliikuntatunnit ovat kasvattaneet suosiota yli 50-vuotiaiden keskuudessa, vaikka joku voi arastella nuorten sekaan hyppäämistä.
– Monet voivat pelätä jäävänsä nuorten jalkoihin ohjatuilla liikuntatunneilla, mutta nykyään on tarjolla ryhmäliikuntaa myös iäkkäille. Niillä on rauhallisempi musiikki ja liikeradat hitaampia. Myös kuntosalilaitteita on kehitetty erityisesti iäkkäämmille harjoittelijoille.
Elokuussa aloitettu Terveys 2011 -tutkimus on THL:n monivuotinen seurantatutkimus, joka mittaa kansalaisten terveydentilan, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn muutoksia. UKK-instituutti vastaa tutkimuksen erillisestä liikuntaosiosta.
Studio55.fi/Piritta Palokangas
Kuvat: Colourbox.com